Friss hírek

2009.07.02. 15:45

Biztonság a balatoni strandokon - elindult a Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálata

<p>Mostantól huszonhat balatoni strandon érezhetik nagyobb biztonságban magukat az emberek, mert csütörtökön elindult a Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálata. Összesen 360 önkéntes fiatalt képeztek ki a munkára, akik augusztus 19-éig dolgoznak majd a tó körül. A szolgálat tavaly háromezer sérülést látott el. Az idén akár életet is menthetnek a Balatoni Fejlesztési Tanácstól kapott félautomata defibrillátorokkal.</p>

Az idei a harmadik nyár, hogy a Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálatot ad a Balatonnál. Tavaly 3 ezer, főleg fürdőzés közben megsérült emberen segítettek.

"Azt gondolom, hogy ez a háromezer ellátott sérülés bizonyítéka annak, hogy szükség van ezekre a szakképzett, illetve laikus elsősegélynyújtó fiatalokra a balatoni strandokon" - mondta a Független Hírügynökségnek Grubert Roland, a program vezetője, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke.

Az önkéntesek közül sokan egyetemisták, és egészségügyi pályára készülnek. Van, aki Erdélyből érkezett a Balatonhoz segíteni.

A strandokat üzemeltető önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk elsősegélynyújtó helyekről, de a Vöröskeresztnek nem kell fizetniük a szolgálatért. Egy-egy nyáron akár több millió forintot is spórolhatnak így a települések. Balatonszárszó nagyon nehezen tudna kigazdálkodni ennyi pénzt, ezért veszik igénybe immár harmadik éve a Magyar Vöröskereszt segítségét - mondta Méhész László polgármester.

A balatonszárszói strandon - és még tizenkettő másikon - az idén már defibrillátor is van. Az életmentő készülékeket a Balatoni Fejlesztési Tanács vásárolta. Az állam három év alatt csaknem háromszázötven millió forintot költ hasonló célokra a tó körül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!