Friss hírek

2009.07.09. 18:33

Bírságolt a GVH - nem bizonyították a mikrorostos "biogél" hatását

<p>Hárommillió forintra bírságolta a Yess Europe Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott "biogélnek". A GVH csütörtöki közleménye szerint a vállalat megtévesztette a fogyasztókat, a termék hatásáról semmilyen kutatási anyag nincs ugyanis, ami bizonyítaná a leírásban szereplő pozitív tulajdonságokat.</p>

A Mikrorostos Biogélt a Natura-Pro Kft. gyártja. Ez az ő meghatározásuk szerint mikrobiológiai eredetű, "cellulóz étkezési rost tartalmú élelmiszer-készítmény". A szerhez kizárólag a Yess Europe Kft.-n keresztül lehet hozzájutni, bolti forgalomban nem kapható. A csomagküldő cég a mellékelt szórólapon és termékkatalógusukban is gyógyhatást tulajdonított a szernek, a fogyasztókra gyakorolt hatást azonban nem tudták bizonyítani. A GVH ezt nem tartotta elfogadhatónak, mint ahogy azt sem, hogy a gyártó egy előadásában egy későbbi klinikai vizsgálatra hivatkozott a termékkel kapcsolatban.

A GVH szerint a biogél kedvező hatása nem bizonyított, a Yess Europe Kft. nem tanúsította az elvárható szakmai gondosságot, ezért a fogyasztók megtévesztése miatt 3 millió forintos bírságot kapott. A gyártó Natura-Pro Kft. esetében viszont nem állapítottak meg jogsértést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!