Friss hírek

2009.07.10. 05:38

Betiltották a mecsetekben a pénteki nagyimát a zavargások sújtotta kínai tartományban

<p>Zárva kell tartani a mecseteket a pénteki nagyima idején a főként muzulmán ujgurok lakta Hszincsiang tartományban Kínában. Ezt a hatóságok rendelték el az elmúlt napok etnikai zavargásai miatt - írta a BBC.</p>

A brit közszolgálati médium információi szerint a tartományi főváros, Urumcsi utcáin továbbra is több ezer katona próbálja elejét venni az újabb erőszaknak. A városban a múlt vasárnap, a többségi ujgurok és kínaiak közt kitört zavargásokban legkevesebb 156-an haltak meg a hatóságok adatai szerint. A zavargások résztvevőinek a kínai hatóságok szerdán halálbüntetést ígértek.

Kínában körülbelül 8 millió muzulmán vallású ujgur él. Többségük Hzsincsiang tartományban lakik, amelyet Kína 1955-ben nyilvánított az állam részévé. A tartományt a pekingi vezetés szigorú ellenőrzés alatt tartja, és a helyiek mindenféle önrendelkezési törekvését elutasítja.

A hegyes és sivatagos Hszincsiang területe nagyjából akkora, mint Németország területének ötszöröse. Miután Kína sajátjának nyilvánította, a tartományba han kínaiakat telepítettek be tömegesen. Az ujgurok közül azóta is sokan harcolnak az egykori Kelet-Turkesztán elszakadásáért - amely 1930-tól 1949-ig autonóm terület volt. A vidék egyébként stratégiai jelentőségű: földje szénben, aranyban és uránban gazdag, valamint jelentős kőolaj- és földgázkészleteket is rejt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!