Friss hírek

2009.07.23. 10:32

Bankjegy brikettre pályázhatnak a közhasznú és kiemelten közhasznú szervezetek

<p>A megsemmisített bankjegyekből készült, nagy fűtőértékű, úgynevezett bankjegy brikettekre pályázhatnak közhasznú és kiemelten közhasznú szervezetek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavalyi évhez hasonlóan, idén is kiírta a "pénztéglákra" vonatkozó pályázatát, amire augusztus 24-ig jelentkezhetnek a non-profit szervezetek.</p>

Az MNB tájékoztatása szerint a jegybank évente 80-120 tonna elhasználódott, megrongálódott bankjegyet von ki a forgalomból, és semmisít meg. A pénzből tömör, téglaalakú brikettek készülnek. A tégláknak a barnaszénhez hasonló fűtőértékük van, ezért megfelelő feltételek mellett vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. A pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, non-profit szervezeteknek fűtési költségeik jelentős csökkentésére, hiszen a bankjegy brikettek akár egy egész fűtési idényre kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezeteknek az idén is pályázatot ír ki a bankjegy brikettek ingyenes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra augusztus 14-ig lehet jelentkezni. A brikettek ingyenes szállítása szeptemberben kezdődik el. A részletes pályázati kiírás a www.mnb.hu honlapon található.

A Magyar Nemzeti Bank 2008-ban írt ki először ilyen pályázatot. A 29 jelentkező közül a nyertes akkor az "Első Lions Club, Pécs" lett Baranya megyéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!