Friss hírek

2009.07.17. 19:19

Az SZDSZ ügyvivői ismét lemondásra kérik Kóka Jánost

<p>Az SZDSZ új ügyvivő testülete (üt) pénteki ülésén felkérte Kóka Jánost, mondjon le a parlamenti frakcióvezetői posztról - jelentette be Retkes Attila, a párt elnöke az ülés után. Az üt szakpolitikai kabineteket alakított, és döntött arról, hogy országjárásra indulnak.</p>

A vasárnapi tisztújító küldöttgyűlésen újjáalakult üt első ülésén az SZDSZ megújításáról fogadták el az első határozatot. Eszerint a párt a liberális hagyományokat tiszteli, a nemzeti és polgári értékek mellett elkötelezett, szabadelvű és demokrata. Elítélik a szélsőséges megnyilvánulásokat és a rasszizmust. Az új SZDSZ szavahihető, következetes, a magyar társadalom minden fontos problémájával foglalkozó párt - áll az elfogadott határozatban.

Az új összetételű üt szerint érdekük az SZDSZ megosztottságának felszámolása és az egység megteremtése. Ennek érdekében felkérik Kóka Jánost, mondjon le a parlamenti frakció vezetéséről. Mindezekről a tárgyalást a frakcióvezetővel Retkes Attila pártelnöknek kell lefolytatnia. Jogi lépés lehetősége Kóka Jánossal szemben nem vetődött fel az üt ülésén - közölte a pártelnök.

Az ügyvivők szeptember végéig országjárásra indulnak, amelynek során meg szeretnék ismertetni elképzeléseiket a párt tagságával és szimpatizánsaival. Az ő véleményüket megismerve október közepéig kidolgozzák azt a szakpolitikai programot, amely az SZDSZ választási programjának alapja lesz.

Az SZDSZ új politikájának jegyében hét szakpolitikai kabinetet hozott létre az üt: nemzetpolitikai, vidékpolitikai, önkormányzati és várospolitikai, oktatási és kulturális, környezetvédelmi, gazdaságpolitikai és társadalompolitikai kabinetet. Ezek élére többségében ismert SZDSZ-es politkusokat kérnek fel. Például a nemzetpolitikai vezetésére Szent-Iványi Istvánt szeretnék megnyerni, az oktatási-kulturális testületet Bőhm Andrásra bíznák, a gazdaságpolitikait Lakos Imre vezetné.

Retkes Attila pártelnök ezúttal sem fűzött kommentárt az SZDSZ közismert politikusainak nyilatkozataihoz, amelyekben az új pártelnököt támadják, és lényegében az SZDSZ-t mint megszűnt pártot jellemzik. A napokban sorra bejelentett kilépésekről azt mondta, sajnálja döntésüket, a kilépetteket visszavárják, de a napokban több belépés is volt a pártba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!