Friss hírek

2009.07.09. 12:47

Az amerikai kivonulás utáni legvéresebb nap Irakban

<p>Az eddigi adatok szerint 42 ember vesztette életét négy iraki merényletben csütörtökön. Ez a legvéresebb nap az országban azóta, hogy június végén az amerikai csapatok kivonultak a városokból. A támadások fele - egy kettős öngyilkos merénylet - az északi Tal Afar városában történt, míg a másik kettőt Bagdadban követték el.</p>

A Tal Afar-i merényletek célpontja az egyik helyi rendőrségi tisztviselő és a biztonsági erőknél szolgáló testvérének a háza volt - közölte a tartomány rendőrfőnöke, Khaled Hamdani tábornok. A részletekről szólva elmondta, hogy az első támadó rendőri egyenruhában érkezett a helyszínre, ahol felrobbantotta a testére erősített pokolgépet, megölve a rendőrt, annak feleségét és kislányát, és megsebesítve a férfi testvérét.

Percekkel később egy másik támadó érkezett a helyszínre, aki elvegyült az áldozatok segítségére siető tömegben, és szintén felrobbantotta a testén elrejtett pokolgépet. A helyi kórház szerint a két robbanásban 35 ember - köztük nők és gyermekek - vesztette életét és 61-en sebesültek meg. Ez volt a legvéresebb támadás azóta, hogy az amerikai csapatok átadták a városok - közte Tal Afar - ellenőrzését az iraki erőknek.

A nap folyamán két további robbanás is történt, amelyek hét ember halálát okozták és 29 embert megsebesítettek Bagdadban. Az egyik merényletet a főváros Szádrváros nevű központi kerületének egyik piacán követték el, míg a Karrada üzleti negyedben egy út mentén elhelyezett pokolgép robbant az iraki Központi Bank vezetőjének konvoja mellett. Utóbbi támadásban a biztonsági erők két tagja is megsebesült.

Az Egyesült Államok katonái a 2011-ig tervezett csapatkivonás keretében június 30-án vonultak ki az iraki városokból, ahol ezentúl az iraki erők látják el a biztonsági feladatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!