Friss hírek

2009.07.16. 13:19

A tavalyinál jobbak lettek az érettségi eredmények

<p>A korábbi évekhez képest valamivel jobb eredményt, 3,65-os átlagot értek el idén az érettségizők. Tavaly és tavalyelőtt ez pontosan egy tizeddel volt alacsonyabb, 3,55. A legjobb teljesítvényt kémiából nyújtották a diákok, itt a tárgyak között egyedüliként 4-es fölötti átlagot értek el. A legtöbb nehézséget a matematika érettségi jelentette, itt alig több mint 3-as lett az átlag. Az összesített átlageredmény azt mutatja, hogy az érettségi vizsgarendszer stabil, azaz "beállt", a diákok tudják, hogy mire számítsanak - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.</p>

Az új érettségi 2005-ös bevezetésekor érték el az eddigi legjobb eredményt a diákok. Akkor 3,66 lett az átlag, egy évvel később pedig 3,65. Ami az egyes tantárgyakat illeti, magyar nyelv és irodalomból 2005 óta idén lett a legmagasabb az átlag, 3,63. A legjobb átlageredmény ebben az évben kémiából született (4,09), a második az angol (3,83) a harmadik a fizitka (3,81). A legrosszabbul a matematika érettségi sikerült (3,07), történelemből 3,58-as átlagot értek el az érettségizők. A rendszer stabilitását mutatja, hogy 2005 óta idén érkezett a legkevesebb tanulói észrevétel az emelt szintű vizsgatárgyak javításával kapcsolatban, összesen 2386 esetben - hangzott el a tájékoztatón.

Idén 137 ezer 469 diák tette próbára tudását május 4. és június 26. között az ország 3741 vizsgabizottságának valamelyike előtt, 13 ezerrel több, mint tavaly. Ennek az az oka, hogy több mint 12 ezren a nyelvi előkészítő évfolyamok 2004-es bevezetésekor ötéves képzésbe kerültek, ezért ők a korosztályuknál egy évvel később, idén tettek rendes érettségi vizsgát. A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban 191 tárgyból volt középszintű és 87 tárgyból emelt szintű vizsga. Az érettségizők összesen 494 ezer 773 vizsgát tettek le. Az elmúlt évekhez hasonlóan nőtt az előrehozott érettségit választók száma (36 ezer). Emelt szintű vizsgára viszont csaknem 3 ezerrel kevesebb jelentkezés érkezett, mint tavaly.

Az érettségi eredmények mellett Arató Gergely az Útravaló Programot érintő idei változásokról is beszámolt. Már szociálpedagógusok is bekapcsolódhatnak a programba, az elektronikus adatrögzítés pedig egyéves fakultatív próbaüzem után kötelező lesz. Ez az iskolák feladata lesz, és azonnali ellenőrzést, illetve javítást tesz lehetővé, így remélhetőleg csökken majd a formai okok miatt elutasított pályázatok száma - mondta az államtitkár.

A körülbelül 20 ezer diákot és 10 ezer mentor tanárt érintő program évi 2,5 milliárd forintból gazdálkodik. A felmérések szerint a pedagógusok több mint 80 százaléka nagyon jó kezdeményezésnek tartja, és a résztvevő diákok kétharmada is ötösre értékeli a velük foglalkozó tanárok munkáját. Az "Út a középiskolába" alprogram diákjainak 80 százaléka tanul tovább középiskolában, az "Út az érettségihez" alprogram résztvevőinek 95 százaléka szerzett érettségit, és az "Út a szakmához" alprogram ösztöndíjasainak 70 százalékát iskolázták be valamilyen hiányszakmára - közölte az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!