Friss hírek

2009.07.09. 19:44

A srebrenicai mészárlás áldozatai előtt tisztelegtek

<p>Több százan sorakoztak fel Szarajevó főutcáján csütörtökön, hogy tisztelegjenek a Srebrenicában meggyilkolt több mint 500 boszniai muszlim holttestét szállító konvoj előtt. A 14 és 75 év közti halottakat szombaton, a mészárlás 14. évfordulóján helyezik végső nyugalomra a Srebrenica közelében található emléktemetőben.</p>

A szarajevói főutcán tisztelgő emberek között ott voltak a népirtás túlélői és az áldozatok rokonai is. A szombati ünnepélyes temetésre több tízezer embert várnak a boszniai Potocariban található emléktemetőbe. Az idei megemlékezés lesz az első, amelyet egész Európában megtartanak, miután januárban az Európai Parlament július 11-ét a népirtás emléknapjának nyilvánította.

A Srebrenicába 1995. július 11-én bevonuló szerb csapatok az azt követő napokban több mint nyolcezer fegyvertelen férfit és fiút gyűjtöttek össze, majd végeztek ki. Holttesteik több mint hetven, a város körül ásott tömegsírból kerültek elő.

A 2003-ban megnyitott emléktemetőbe eddig nagyjából 3200 áldozatot temettek el. Még több ezer holttest vár exhumálásra és azonosításra.

A srebrenicai vérengzés egyik fő felelősének tartott Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök az előző évben került a hágai nemzetközi törvényszék elé, míg a mészárlás első számú végrehajtója, Ratko Mladics még mindig szökésben van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!