Friss hírek

2009.07.18. 15:53

A mumbai terrortámadás áldozataira emlékezett Hillary Clinton

<p>A terrorizmus elleni globális harcra szólította fel a világ országait Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton az indiai Mumbaiban, ahol a tavaly novemberi terrortámadás áldozataira emlékezett. Az ötnapos indiai látogatását szombaton kezdő Clinton először látogat külügyminiszterként az országba. Utazásának első napján gazdasági vezetőkkel, és civilszervezetekkel találkozik.</p>

A pénteki dzsakartai bombázások "fájdalmas emlékeztetők arra, hogy az erőszakos szélsőségesek még mindig veszélyt jelentenek", és "meg kell őket állítani" - közölte az amerikai külügyminiszter a mumbai Taj Mahal hotelben tartott sajtótájékoztatón. Clinton a tavaly novemberi, több mint 160 halottat követelő mumbai terrortámadások egyik fő célpontjának számító hotelben szállt meg, ahol 31 vendég, és ott dolgozó ember halt meg a támadásban.

Az amerikai külügyminiszter találkozott a Taj Mahal, és a szintén megtámadott Trident-Oberoi szálloda 13 munkatársával. Ezt követően egy női egyenjogúságért küzdő civilszervezet, valamint egy, a szegény gyerekek oktatását segítő intézmény munkatársaival beszélgetett. Ez része annak az új amerikai külpolitikai megközelítésnek, hogy nem csak állami szinten tartják a kapcsolatot az egyes országokkal.

Clinton ezen kívül gazdasági vezetőkkel találkozik az India pénzügyi központjának számító Mumbaiban, mielőtt Új-Delhibe utazna, ahol hétfőn kezdi meg látogatásának hivatalos részét. A várakozások szerint a terrorizmus elleni küzdelem mellett az atomfegyverek terjedésnek megakadályozása, új piacok nyitása, valamint a globális felmelegedés áll a tárgyalások középpontjában.

Az amerikai külügyminiszter közben jobb kapcsolatok kialakítását fogja szorgalmazni India és Pakisztán között, hogy utóbbi több erőforrást tudjon felhasználni a terrorizmus elleni harchoz, miközben igyekszik megnyugtatni Új-Delhit, hogy a Pakisztánra irányuló kiemelt washingtoni figyelem nem károsítja India és az Egyesült Államok kapcsolatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!