Friss hírek

2009.07.22. 13:13

A megújuló energiákat a legkedvezőbb áfa-kulcs alá sorolná az MSZP

<p>A megújuló energiára támaszkodó hőszolgáltatás a legkedvezőbb áfa-kulcs alá sorolását szorgalmazza az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja. Ez egyébként jelenleg 5 százalék. Szanyi Tibor szocialista képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormánnyal már megállapodtak abban, hogy ősszel az adótörvények módosításával a minimális adókulcs alá veszik például a hőszivattyús és a geotermikus energiát. A kormánypárti politikus leszögezte azt is, hogy támogatják az engedélyeztetési folyamatok egyszerűsödését és az ügyintézéshez kapcsolódó illeték eltörlését.</p>

Az MSZP frakció és a kormány már megállapodott abban, hogy ősszel kezdeményezik az adó-, illetve az áfatörvények módosítását úgy, hogy a távfűtéshez hasonlóan a megújuló energiára támaszkodó hőszolgáltatás is a legkedvezőbb áfa-kulcs - ez jelenleg 5 százalék - alá tartozzon - mondta Szanyi Tibor.

A fenntartható fejlődés munkacsoport vezetője arról is beszélt, hogy a legnagyobb kedvezmény elvét kell alkalmazni megújuló energiákra, azaz minden tekintetben a legkedvezőbb szabályozás alá kell, hogy tartozzanak. Így például az engedélyeztetési folyamatok is, amelyeket a frakció álláspontja szerint egyszerűsíteni kellene, illetve az ügyintézéshez kapcsolódó illetéket el kellene törölni - fejtette ki.

Minden szakpolitikai területen megvizsgálják a kapcsolódó zöldügyeket, hogy mindenhol a lehető legnagyobb hangsúlyt kapja a megújuló energiaforrások kérdése. "Akik ennek ellenállnak, azok a szén-hidrogén lobbi emberei" - fogalmazott Szanyi Tibor. Hozzátéve, hogy az energiaügyi minisztert is bátorítják abban, hogy álljon ellen ennek a lobbinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!