Friss hírek

2009.07.22. 18:34

A Fidesz felajánlja a kormánynak együttműködését a nagy járvány előtt

<p>Részvétét fejezte ki az A(H1N1) vírus első magyar halálos áldozata családjának Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerdán, és egyúttal bejelentette, hogy az ellenzéki párt egészségügyi munkacsoportja felajánlja együttműködését a kormánynak a nagy járványra való felkészülésben. Pesti Imre a többi között felhívta a figyelmet arra, hogy az augusztusi Sziget fesztiválra már bejelentette érkezését 2 ezer fiatal Angliából, ahol a legnagyobb a fertőzés. Szerinte az egészségügyi hatóságoknak végig kell gondolnia, hogyan kezeljék ezt a veszélyes helyzetet.</p>

A Fidesz egészségügyi munkacsoportjának szerdai ülésén úgy döntöttek: felkérik az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnökét, Kökény Mihályt, hogy tárgyaljanak a járvánnyal kapcsolatos együttműködésről, és ebből a célból hívja össze a testület ülését.

Pesti Imre hangsúlyozta: az influenza világjárvánnyal kapcsolatban a kormány nem tájékoztatta a lakosságot a többi között arról, hogyan lehet védekezni, hogyan lehet hozzájutni az antivirális gyógyszerekhez, oltóanyagokhoz. Az állami antivirális készletek titkossága is érthetetlen az ellenzéki politikus számára. Ráadásul, mint mondta, a kormány csak abból a gyógyszerből halmozott fel készletet, amelyek hatásosságával kapcsolatban kételyek merültek fel. A másik ajánlott szerből viszont nem szándékoznak rendelni - tette hozzá.

Pesti Imre szerint a kormány az oltóanyag-gyártásban is késik, hiszen a kormányszóvivő szerdai bejelentése alapján csak októberben kezdik el szétosztani az új influenza elleni vakcinát, akkor, amikor a szezonális vakcinát is szokták. Arra a kérdésre, hogy a világon még máshol sem tudták megkezdeni az új influenza elleni oltóanyag tömeggyártását, az ellenzéki képviselő azt válaszolta: lesznek olyan országok, ahol Magyarországnál előbb kezdik meg.

Pesti Imre azt is hangsúlyozta: a jelenlegi kórházfinanszírozás mellett szinte lehetetlen lesz a kórházaknak ellátniuk a járvány miatt hozzájuk kerülő betegeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!