Friss hírek

2009.07.13. 15:48

5,8 millió forint gyűlt eddig össze a rákos gyermekek helyes táplálkozására

<p>Idén eddig 5 millió 760 ezer forint gyűlt össze a "Tegyünk együtt a gyermekekért!" program keretében, amely a rákos gyermekek gyógyulását segíti, és amelyet egy nagy élelmiszeripari vállalat indított 10 éve útjára. A program idén egy Gyermekonkológiai Oktató Centrum létrehozását segíti, amelyben az orvosokat és a szülőket tanítják meg arra, hogyan táplálják a daganatos gyermekeket, akik a kezelések miatt gyakran hol alultápláltak, hol elhízottak.</p>

A program hétfői közleménye szerint: Magyarországon a kórházban ápolt rákos gyermekek 40 százaléka alultáplált. Ennek mértéke a benttartózkodás ideje alatt tovább nő, és az aktív kezelések ideje alatt a gyermekek 36 százaléka súlyosan, 9 százaléka mérsékelten, 27 százalékuk pedig enyhén alultáplálttá válik. Amíg a kezelések alatt az alultápláltság, addig a kezelések lezárultát követően az elhízás okoz problémát a gyermekeknek. Ennek az az oka, hogy miután a gyermekek hormonháztartása helyreáll, a szülők hajlamosak kényeztetni az addig sokat nélkülöző kis beteget.

A dokumentum szerint a daganatos beteg gyermekek kezelések alatti alultápláltságának, majd elhízásának hátterében az áll, hogy a kemo- vagy sugárterápiák a kicsiknél erős hányingert és fokozott anyagcserét váltanak ki, ez pedig súlyvesztéséhez vezet. A kezelések utáni elhízás viszont olyan problémákkal jár, mint a későbbi, felnőttkori szív és érrendszeri betegségek és csontritkulás.

Mindezek miatt érezték úgy a programban résztvevők, hogy idén erre a problémára kell megoldást találni, és ezért döntöttek úgy, hogy az összegyűlt pénzből a rákos gyermekek táplálkozását segítő oktatási központot hoznak létre.

Magyarországon évente 250-300 új daganatos beteg gyermeket regisztrálnak, összesen 2 ezer 500-an vannak. Leggyakrabban leukémiában vagy az agydaganat valamely formájában szenvednek. Bár 70-80 százalékuk meggyógyul, 10 gyermekből 3 meghal, évente csaknem 100-an.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!