Friss hírek

2009.07.05. 15:44

20 ezer nyugdíjas kap ingyen energiatakarékos izzót

<p>"Egy mozdulat" címmel energiatakarékossági programot indít a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A szemléletformáló akció, amelyet Szabó Imre környezetvédelmi miniszter jeletett be vasárnap az óbudai Gyerekszigeten, gyakorlati tanácsokkal kívánja segíteni az embereket, hogy hogyan takarékoskodhatnak az energiával, vízzel és a hulladékkal. A tárca vezetője a vasárnapi rendezvényen bejelentette azt is, hogy 40 ezer energiatakarékos izzót osztanak szét csaknem 60 közép-magyarországi település nyugdíjasainak, egy háztartás két izzót kaphat.</p>

A zöldtárca és az ELMÜ közös akciójában azok a 65 év feletti nyugdíjasok kapnak ingyenesen 2-2 darab energiatakarékos izzót, akiknek átlagos havi áramszámlája idén az első hónapokban nem haladta meg az 5 ezer forintot. Az izzókat július közepén kezdi kézbesíteni az ELMÜ.

Számítások szerint az izzócserével éves szinten háztartásonként akár 15 ezer forint megtakarítás is elérhető. Az energiatakarékos izzók egyébként csaknem 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományosak, és élettartamuk is hosszabb, így jóval kevesebb hulladék is keletkezik használatukkal.

A zöldtárca az "Egy mozdulat" program részeként környezettudatos szemléletformáló road show-t indít a nyári fesztiválokon, hogy az odalátogató fiataloknak energiatakarékossági és egyéb környezetvédelmi tippeket nyújtva segítsen megóvni környezetüket és pénztárcájukat.
Szeptember végéig kilenc fesztiválon jelenttkezik a road show: a Gyereksziget után a Balaton Soundon, a Hegyalja, a Bánki és a Sziget Fesztiválokon, a Szegedi Ifjúsági Napokon, a Székesfehérvári Zenei Napokon, valamint csatlakozik az augusztus 20-i budapesti rendezvényhez és a szeptemberi Autómentes Naphoz is. Az akció során a többi között egy látványosan felszerelt lakásbelsőben 15 pazarló pontot kell megtalálniuk a résztvevőknek.

Számos energiatakarékossági tippet, hasznos környezetvédelmi információt és szórakoztató online játékok kínál még az Egy mozdulat program honlapja: a www.egymozdulat.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!