Friss hírek

2009.06.11. 14:31

"Zöld" költségvetést kér az ombudsman a kormánytól

<p>A költségvetés "zöld" szempontú átalakítását kérte Bajnai Gordon miniszterelnökhöz írt levelében a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Nem új fizetési kötelezettségeket szorgalmaz, hanem a különféle költségvetési támogatások átrendezését a környezetvédelmi szempontok alapján. A környezetbarát keresletélénkítés fedezete a "szennyező fizessen" elv hatékonyabb érvényesítése lenne.</p>

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa arra hívja fel szerdán írott levelében Bajnai Gordon figyelmét, hogy a pénzügyi válság óriási lehetőség - mondta csütörtökön sajtótájékoztatón az ombudsman. Külföldi példák azt bizonyítják, hogy a krízis akkora összegeket mozgatott meg, mint soha azelőtt, és egész struktúrákat bontott meg. Például az autóiparnak nyújtott támogatásokra gondolt, amelyek feltételéül szabják a sokkal kisebb károsanyag-kibocsátású és takarékosabb modellek kifejlesztését, vagy gazdaságélénkítési program keretében a megújuló energia arányának növelése. "Kis lépéseket, de szaporán" - ez Fülöp Sándor véleménye, mondván, ha sokáig tétovázunk, néhány év múlva már drasztikus intézkedésekre lesz szükség.

A "zöld" költségvetés és gazdaságélénkítés szinte minden területre kiterjed, elsősorban az energiaszektorra, a közlekedés-szállításra, az agráriumra és vidékfejlesztésre. Mindenütt a "szennyező fizessen" elv mainál hatékonyabb érvényesítését sürgetik. Az utakat nem a lakosság autói törik össze, hanem a kamionok, amelyek egy része, a külföldiek vonaton is áthaladhatnak az országon, mégsem teszik - mondott egy példát Zlinszky János főosztályvezető.

A "zöldebb" gazdaságok megteremtésének nehézségeként azt szokták mondani, hogy éppen a legszennyezőbb szegény országoknak nincs pénzük a korszerű technológiára. A Független Hírügynökség kérdésére Zlinszky azt válaszolta, hogy a szegény országok otthon szennyeznek keveset, a gazdagok másutt, nagyon sokat. Szerinte mindenekelőtt technológiai átállást kell elindítani több területen, és erre elegendő lenne a bruttó hazai termék (GDP) 1-1,5 százalékát fordítani, annyit, amennyi az amortizációs kiadás az országban. Baranyi Gábor főosztályvezető elmondta, hogy a megújuló energia arányának félről 4-5 százalékra emeléséhez a költségvetés alig adott pénzt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!