Friss hírek

2009.06.30. 10:01

VIHAR: hétfőn 197 helyre hívták a tűzoltókat

<p>A helyi zivatarok miatt hétfőn összesen 197 helyre hívtak tűzoltókat különböző viharkárok elhárítására. Legtöbbször vizet kellett szivattyúzni, vagy kidőlt fákat eltávolítani. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a legtöbb bejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén-, Zala-, Somogy-, Nógrád-, Vas-, Heves-, Veszprém településeiről érkezett. Kitelepítésekre, lakók ideiglenes elhelyezésére sehol nem volt szükség. A közszolgáltatásokban és a közlekedésben jelentősebb fennakadás nem volt, sérülésről nem érkezett bejelentés.</p>

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13 bejelentést kaptak a tűzoltók. Főleg Ózd és Encs térségében lévő településeken okozott károkat a vihar. Jádránházán 6 ház pincéjéből kellett kiszivattyúzni a befolyt esővizet. Encsen a tűzoltók megmentettek egy gólyacsaládot is, mert a viharos szél majdnem ledöntötte a helyi szakmunkásképző tetején található fészket. Nem sokon múlott, hogy a fészeklakó két kölyökgólya nem zuhant le. A tűzoltók helyreállították a károsodott gólyaotthont, ezzel megmentették a kisgólyákat.

Heves megyében 20 esetben vonultak a tűzoltók elöntött pincék, garázsok vízszivattyúzása miatt Bekölce, Egercsehi, Gyöngyös településekre.

A Nógrád megyei Karancsság községben körülbelül 20 ház pincéjébe betört a környező dombokról lefolyó esővíz. A salgótarjáni polgári védelmi kirendeltségről homokzsákokat vittek oda, a homokot az önkormányzat hozatta. 3 - 4 családi házat 20 centiméteres esővíz vett körül, mivel a település mellett lévő Ménes patak szintje és a települést átszelő patak vize is megemelkedett.

Somogy megyében az eső miatt megteltek a somogycsicsói és a szentai halastavak, tartani lehetett a gátszakadástól, ezért a zsilipeknél folyamatosan engedték le a vizet. Berzence külső részén, a Tekeresberki árokban megemelkedett a vízszint, körülbelül 70 ház volt veszélyben. Emiatt a meder bal partját munkagéppel átvágták és a vizet a Dombó csatornába, illetve a mezőre engedték. A tűzoltókat 10 alkalommal riasztották.

A Vas megyei Rábagyarmatot körülvevő környező dombokról lezúduló csapadékvíz elöntötte a települést és a Gyarmati patak kilépett a medréből. A víz két utcát és 85-90 házat veszélyeztetett.

A Veszprém megyei Litér településen a vihar 3 családi ház tetejét megbontotta, a tűzoltók visszarakták a cserepeket, jelentős anyagi kár nem volt.

Zala megyében Csörnyeföld, Kiscsehi és Muraszemenyei településeken a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővizet az árkok nem tudták rögtön elvezetni. Az útra hordott iszap eltömítette a csatornákat. A települések mélyebben fekvő részeit elöntötte a víz, a térség tűzoltóságai 34 helyen szivattyúztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!