Friss hírek

2009.06.16. 18:10

Vészhelyzet lehet a győri kórházban

<p>A győri kórházban egyre hosszabb várólistákra, romló egészségügyi ellátásra és végső esetben akár még kórházi osztályok megszűnésére is számítani kell az új kórházfinanszírozási rendszer miatt - ezt Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke jelentette ki egy keddi sajtótájékoztatón. A politikus előre bocsánatot kért minden olyan betegtől, akik a megszorítások miatt nem időben, vagy nem a megfelelő ellátást kapják.</p>

Kegyelemdöfésnek minősítette az április1-től életbe lépett új kórházfinanszírozási rendszert Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke. Az önkormányzat a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fenntartója. Az elnök keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt öt évben évente összesen 2,5 milliárd forintot vontak el ilyen-olyan megszorítás címén a győri kórháztól. Az intézmény már elküldött 800 dolgozót, átszervezték az osztályokat a költségtakarékosabb működés érdekében, de többet spórolni már nem tudnak. Számításaik szerint az intézmény forráshiánya eléri a 1,6 milliárd forintot, amit sehonnan nem tudnak pótolni. A kórház éves költségvetése 12 milliárd forint, ebből az adósság 1,8 milliárd.

Szakács Imre szerint az új rendszer hatására biztosan nőni fognak a várólisták, pedig egy térdprotézis-műtétre már így is három évet, egy csípőprotézis-műtétére pedig másfél évet kell várni Győrben. Az elnök azt sem tartja kizártnak, hogy kórházi osztályok szűnnek. Ennek részleteiről azonban Szakács Imre nem beszélt. Tovább rontja a győri kórház helyzetét, hogy nagyon sok a területen kívüli beteg - az össz betegszám 12 százaléka -, akiknek ellátását az OEP nem finanszírozza, ez 700 millió forint hiányt jelent évente. A megyei önkormányzat elnöke előre bocsánatot kért azoktól a betegektől, akik a jövőben a megszorítások miatt nem időben, vagy nem a megfelelő ellátást kapják majd meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!