Friss hírek

2009.06.05. 20:05

Vereséget szenvedett a brit Munkáspárt, de Brown marad

<p>A Munkáspárt "fájdalmas vereséget" szenvedett a helyi és az európai választásokon - ezt Gordon Brown brit miniszterelnök jelentette ki pénteken, hozzátéve: ennek ellenére nem mond le posztjáról.</p>

Brown leszögezte: az emberek nem bocsátanák meg a kormánynak, ha "hátat fordítana kötelezettségeinek". Hozzátette: az ország szolgálata fontosabb, mint a párté vagy akár saját magáé.

A brit szavazók csütörtökön járultak az urnákhoz, és az első, pénteki eredmények a brit Munkáspárt súlyos vereségét mutatták. Gordon Brown kabinetjének több tagja is benyújtotta lemondását az elmúlt 24 órában. Brown szerint Nagy-Britannia "tesztidőszakon" megy keresztül, hiszen a második világháború óta nem tapasztalt mértékű recesszió sújtja az országot, és a képviselők költségei körül kirobbant botrány is hozzájárult a választási eredményekhez.

Az európai parlamenti választások végeredményét hivatalosan csak vasárnap teszik közzé. A helyi választásokon azonban a BBC szerint a Munkáspárt a valaha mért legalacsonyabb támogatottságát is alulmúlta 12 százalékkal.

Pénteken lemondott az ország európaügyi minisztere, Caroline Flint. A politikusnő azzal vádolta Brownt, hogy kétlépcsős hierarchiát tart fent a kabineten belül: létezik egy, a miniszterelnökhöz közelálló belső kör, és van a maradék. Brown nem reagált a vádakra. Korábban otthagyta a bársonyszéket James Purnell munkaügyi miniszter, Geoff Hoon közlekedési miniszter, valamint John Hutton védelmi miniszter.

A lemondások, illetve a kormányátalakítás után is posztján marad Alistair Darling pénzügyminiszter. A brit sajtó korábban azt jósolta, hogy Brown elmozdítja Darlingot, hiszen ő felel a gazdasági válság kezeléséért. A kormányátalakítás várhatóan a jövő hétre ölt végleges formát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!