Friss hírek

2009.06.04. 12:58

Vadmacskákat fogtak - elkobozták tőlük

<p>Két vadmacska kölyköt foglalt le az erdész, egy Borsod megyei település, Nyomár mellett, még múlt hét pénteken. A védett állatokat két fiatal próbálta hazavinni, amikor az erdész megállította őket és elkobozta a kölyköket. A vadmacskák a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba kerültek, ahol a tervek szerint felnevelik, majd szabadon engedik az állatokat.</p>

Az erdész az önkormányzati erdőket ellenőrizte Nyomár mellett, amikor egy elhanyagolt szőlőben a két fiatalt megállította. Bártfay Attila elmondta: a kosarukban két vadmacska kölyköt talált. Az állatokat azonnal elkobozta, feljelentést azonban nem tett. A kölyköket a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba szállította.

Az állatkertben befogadták őket és a tervek szerint felnevelik a két másfél hónapos kölyköt, addig amíg önállóak nem lesznek - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bancsik Györgyi a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. A szakember elmondta: gondolkodtak rajta, hogy végleg befogadják az állatokat, de mivel ez a fajta napja nagy részét elbújva tölti, nem tudnák a látogatók megnézni őket.

A két kölyök körül az egyik hím, a másik nőstény, szaporításuk azonban nem jöhet szóba, mert alomtestvérek. Az állatokról szőrmintát vettek, a vizsgálat fogja majd igazolni, hogy fajtiszták-e. A vadmacskák ugyanis gyakran párosodnak házimacskával, így a Kárpát-medencében tiszta vérű vadmacska nagyon kevés található.

A vadmacskák védett állatok, eszmei értékük egyedenként 50 000 forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!