Friss hírek

2009.06.18. 13:13

ŰRKUTATÁS - Van-e víz a Hold örökké árnyékos krátereinek mélyén? - Két különleges Hold-felderítő eszköz indul ma éjjel Amerikából

<p>Két olyan automata holdkutató űreszközt lőnek fel az amerikaiak magyar idő szerint csütörtök éjjel, amelyek fontos szerepet fognak játszani a Holdra való visszatérésben.</p>

Nem sokkal éjfél előtt indul egy Atlas rakétával a Hold-kráterfigyelő (LCROSS) és a Hold-felderítő Műhold (LRO).

A kráterfigyelő a Hold túlsó, árnyékos oldalán fog fagyott víz után kutatni egy olyan kráterben, amelybe sosem sütött be a nap. Ehhez az űreszközről leválik a Kentaur rakéta, és belecsapódik a kráterbe. Közben a műhold figyeli és elemzi a becsapódás által feldobott kőzet anyagát. Utána a megfigyelő műhold maga is rázuhan a Holdra 9 ezer kilométeres óránkénti sebességgel.

A két becsapódás 500 tonna talajt fog a "levegőbe" röpíteni (a Holdnak nincsen légköre), és ezt a por- és kőzetfelhő összetételét fogják más műszerek távolról elemezni vízjég után kutatva.

A vízre óriási szükség volna a Holdon létesítendő állandó emberlakta bázisok fenntartásához.

A másik berendezés, a Hold-felderítő egy éven át fog mindössze 50 kilométeres magasságban keringeni a Hold körül. Emberkéz alkotta eszköz soha korábban nem végzett ilyen hosszan ilyen közeli megfigyelést a Holdról. A Hold-felderítő példátlan részletességgel fogja feltérképezni égi kísérőnk felszínét. Adatai alapján fogják meghatározni a majdani Holdra szállások helyszínét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!