Friss hírek

2009.06.19. 13:46

Újabb három roma fiatalból lehet rendőr Borsod megyében

<p>Három roma származású diákkal kötött támogatási szerződést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken. A támogatás célja, hogy a cigány tanulók rendőrré válhassanak. A pályázók közül felmérések és személyes beszélgetés alapján választottak. A három diáknak szállásköltséget, ruházkodási- és tanszersegélyt, illetve ösztöndíjat ad a rendőrség hátralévő tanulmányaik ideje alatt.</p>

A program 1996-ban indult, kísérleti jelleggel. Jelenleg hét, középiskolai tanulmányokat folytató fiatallal van érvényes ösztöndíj-szerződése a főkapitányságnak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A pályáztatás része a felzárkóztatási programnak, amely az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat és az Országos Rendőr-főkapitányság között létrejött megállapodás eredménye.

Az ösztöndíjra és egyéb juttatásokra csak azok pályázhattak, akik a középiskola utolsó három évfolyamának valamelyikén - évismétlés nélkül - tanulnak, és elérik legalább a hármas tanulmányi átlagot. Emellett meg kell felelniük a fizikai, pszichikai alkalmassági vizsgálatokon is.

Az első, 1996-ban kiírt pályázat során a rendőrség nyolc diákkal írt alá támogatási szerződést. A fiatalok közül középiskolai tanulmányaik után kettőt vettek fel a Miskolci Rendőr Szakközépiskolába. Az iskola befejezése óta egyikük a miskolci rendőrkapitányság állományában dolgozik. A megyében rajta kívül három olyan fiatal teljesít rendőri szolgálatot, akik korábban részesei voltak az ösztöndíj-pályázatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!