Friss hírek

2009.06.10. 14:48

Újabb ásatás a kínai agyagkatonák "nyughelyén"

<p>Újabb ásatást kezdnek a hétvégén a kínai agyaghadsereg megtalálásának helyszínén - közölte szerdán a kulturális örökségekkel foglalkozó kínai kormányszerv. A feltételezések szerint nagyjából ötezer agyagkatona lehet még a föld alatt azon a helyen, amelyet most kezdenek feltárni az első kínai császári síremlékénél.</p>

Az ásatással több rejtélyre is fény derülhet, például arra, hogy a katonák mellet civil szolgák szobrai is vannak-e a Hszian város közelében található régészeti lelőhelyen - áll a kínai kormányügynökség weboldalán nyilvánosságra hozott közleményben. Reményeik szerint tiszteket ábrázoló alkotásokra is bukkannak, azokból ugyanis eddig kevesebb mint tízet találtak - írta a China Daily című állami napilap.

Az első kínai császár, Csin Si Huang-ti agyaghadseregét 1974-ben fedezete fel véletlenül egy helyi földműves, amikor kutat akart ásni. Eddig három feltárást végeztek a területen, ahol a modernkori régészet egyik legnagyobbnak tartott felfedezésére bukkantak. Az UNSECO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította a hadsereget.

Szakértők remélik, hogy az új technológiák segítségével eredeti állapotukban sikerül megőrizniük a feltárt szobrokat. Az eddigi ásatásokon előkerült szobrok élénk festése ugyanis a levegővel érintkezve az oxidáció hatására szürkévé változott - írta a China Daily. Az helyi Agyaghadsereg Múzeum egyik tisztségviselője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az év végéig van engedélyük a szombaton kezdődő feltárásra, de azt nem tudják, hogy pontosan mikorra végeznek vele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!