Friss hírek

2009.06.23. 11:41

TUDOMÁNY - A természettudomány a férfiaké - az emberek 70 százaléka szerint

<p>Egy nagy nemzetközi felmérés szerint az emberek 70 százaléka a természettudományokat a férfiakhoz köti. A kutatást 34 országban félmillió ember bevonásával végezték.</p>

A felmérést végző tudósokat meglepte, hogy a nők és a férfiak válaszaiban semmi különbség sem volt.

A felmérésben a megkérdezetteknek a természettudományokhoz kapcsolódó szavakhoz, mint például biológia, nemeket jelentő szavakat kellett párosítaniuk, olyanokat, mint mondjuk fiú, lány.

A kutatók szerint burkolt társadalmi előítéletről van szó, amelyről nem illik beszélni vagy esetleg sokakban nem is tudatosul a sztereotípia megléte.

De ez az előítélet közrejátszhat abban, hogy a lányok közül kevesebben kívánnak matematikát, vagy más természettudományos tárgyakat tanulni.

Az előítélet ezáltal önmagát erősíti. Az emberek ugyanis azt látják, hogy a természettudományokban kevesebb a nő, és ebből levonják a következtetést, hogy a természettudományokhoz a férfiak értenek jobban, a nők pedig inkább a humán tudományokban jobbak.

A felmérést a Virginiai Egyetem kutatójának, Brian Noseknek a vezetésével végezték, és a Proceedings of the National Academy of Sciences című akadémiai kiadványban számolnak be róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!