Friss hírek

2009.06.09. 11:44

Tovább egyeztetnek a Margit híd rekonstrukciójának többletköltségeiről

<p>Első olvasatban tárgyalta kedden a Főpolgármesteri Kabinet a Margit híd rekonstrukciójának többletköltségeivel kapcsolatos javaslatokat. A lehetséges megoldásokról a következő hetekben tovább egyeztetnek, a Fővárosi Közgyűlésnek június 25-én kell döntenie - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. A kivitelezésre kiírt pályázatra a tartalékkal együtt tervezett 14,8 milliárd forintos becsült költséghez képest ezt jelentősen meghaladó árajánlatok érkeztek, így körülbelül még 15 milliárd forintot kellene előteremtenie a fővárosnak.</p>

A hiányzó források pótlására felmerült még el nem kezdett uniós projektek halasztása vagy lemondása. A pénzügyi hiánynak nagyságrendileg egyetlen nagyberuházás, az 1-3-as villamos felújítása és meghosszabitása felel meg. Ebben az esetben a főváros
megtakaríthatna 10 milliárd forint önrészt, ám elveszítene 33 milliárd forint uniós támogatást, aminek már nemzetgazdasági kihatásai is érezhetőek lehetnek - közölte Nyáry Krisztián. Még ezzel a megoldással is szükség lenne legalább egy kisebb nagyságrendű beruházás halasztására.

A kabinet vizsgálta új pályázat kiírását is. Az ülésen elhangzott: a nyílt nemzetközi tender ellenére külföldi cégek nem érdeklődtek a felújítás iránt, csak néhány hazai vállalkozás indult a kivitelezői pályázaton. Ennek alapján nem valószínű, hogy új tender esetén a jelenleginél jelentősen olcsóbb ajánlat érkezne. Szakértők szerint a híd alapfelülete több mint ötszöröse a Szabadság hídénak, a munka nagysága és a vállalások ára is ezzel arányos. Árfelhajtó tényező lehetett az is, hogy az uniós támogatás igénybevétele miatt szűk határidőre kell teljesíteni, a beruházást 2011-ig be kell fejezni, mert ezután - gazdasági fejlettsége miatt - már nem vehet igénybe hasonló uniós támogatást a fővárost.

A lehetséges megoldásokról a következő hetekben tovább egyeztetnek. A tervek szerint a Fővárosi Közgyűlés elé június 25-én kerülne a döntési javaslat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!