Friss hírek

2009.06.19. 13:45

TECHNIKA - A német gazdasági miniszter nemet mond az új atomerőművekre

<p>A német gazdasági miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg pénteken kizárta, hogy Németország új atomerőművet építsen, viszont azt lehetségesnek tartotta, hogy a meglévő reaktorok egy részének élettartamát meghosszabbítsák, és az alternatív technológiák kutatását felgyorsítsák.</p>


Németország 2000-ben, a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld kormány idején úgy döntött, hogy 2020-ra leállítja 17 atomreaktorát. A kereszténydemokraták (CDU) akkor ellenzékben voltak, ma a szociáldemokratákkal együtt kormányoznak.

A CDU/CSU konzervatív blokk egy ideje a 2000-es döntés felülvizsgálatát sürgeti, de zu Guttenberg az első konzervatív miniszter, aki kizárja új atomerőmű építését.

A gazdasági miniszter a Süddeutsche Zeitung pénteki számában megjelent interjúban leszögezte, hogy "új atomerőmű építésének nem látom a szükségét".

A kijelentésnek az ad jelentőséget, hogy Németországban szeptemberben lesznek parlamenti választások, és az Angela Merkel vezette kereszténydemokratáknak jó esélyük van legyőzni mostani koalíciós partnerüket, a szociáldemokratákat, akik annak idején az atomerőművek felszámolását elhatározták.

Az emelkedő olajárak, a közel-keleti és az orosz szállítások megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmak és a klímavédelem fényében ma már nem tűnik olyan elfogadhatatlannak az atomenergiához való vissztérés.

Az atom iránt világszerte felújult az érdeklődés, és nagy német cégek, mint a Siemens, az EON és az RWE több mint 30 atomerőmű építésében vesznek részt külföldön.

De a közvélemény-kutatások szerint a németek többsége még mindig ellenzi és nagyon veszélyesnek tartja az atomenergiát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!