Friss hírek

2009.06.16. 14:33

Sztrájk idején rosszul tájékoztat a MÁV-Start

<p>Nem volt egységes utastájékoztatási stratégiája, ezért a MÁV-START Zrt. sztrájk idején nem tudott megfelelni utastájékoztatási kötelezettségének. Szabó Máté országgyűlési biztos szerint emiatt sérült a közlekedés szabadsága és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés alkotmányos joga. Az ombudsman szerint a hasonló helyzetek elkerüléséhez szükséges volna, hogy a vasúttársaság és a sztrájk szervezői megállapodjanak a még elégséges szolgáltatásokról. Erre egyébként a sztrájktörvény is kötelezi őket.</p>

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által 2009. május 8-ra szervezett sztrájk kapcsán vizsgálta az utastájékoztatást és a még elégséges szolgáltatások témakörét.

A biztos megállapította, hogy a MÁV-START Zrt. a MÁVDIREKT információs központ vonalával, az állomásokon kihelyezett mobil információs pultokkal, plakátokkal segítette a tájékoztatást. Összességében azonban hiányzott az egységes, minden állomásra érvényes utastájékoztatási stratégia, amit minden rendkívüli helyzetben alkalmazni lehetne. A sztrájk előtt és alatt az egyes pályaudvarok - több-kevesebb sikerrel - maguk próbálták kialakítani az információs eljárási rendet, ezért az utasok az egyes budapesti állomásokon teljesen eltérő színvonalú tájékoztatást kaptak. Csak a Déli pályaudvaron volt megfelelő a tájékoztatás rendszere.

Az ombudsman szerint az utasok tájékoztatását az is hátráltatta, hogy a vasúti dolgozóknak sem előzetesen, sem legalább a műszakkezdéskor nem kell nyilatkozniuk, hogy sztrájkba kívánnak-e lépni. A tájékoztatást szintén nehezíti, hogy a dolgozók a sztrájk idején bármikor beszüntethetik a munkát.

A vizsgálat eredményeit a 20 éves sztrájktörvényről rendezett konferencián ismertette az ombudsman - tájékoztatott kedden az ombudsmani hivatal. Szabó Máté javasolja sztrájktörvény módosítását és a még elégséges szolgáltatások szabályozását is. Véleménye szerint valamilyen formában lehetővé kellene tenni a sztrájkot a fegyveres testületekben dolgozóknál is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!