Friss hírek

2009.06.10. 07:22

Szrebrenicába költözik családjával egy holland volt békefenntartó

<p>A boszniai Szrebrenicába költözik egész családjával egy volt holland békefenntartó. Rob Zomer azt mondja: ezzel reméli megtalálni lelki nyugalmát a 14 évvel ezelőtti szörnyű események óta.</p>

Az ENSZ békefenntartói 1995 júliusában elhagyták a kelet-boszniai Szrebrenica körzetét, mert ezt a parancsot kapták. Az így védelem nélkül maradt muzulmán lakosságból a szerb félkatonai erők körülbelül 8 ezer férfit és fiút lemészároltak. Ez volt a II. világháború óta Európában elkövetett legbarbárabb tett.

Zomer azt mondja: a 600, csupán könnyűfegyverzettel ellátott holland békefenntartó semmiről sem tudott. Ő maga is csak a holland sajtóból értesült a borzalmakról, amikor nem sokkal később leszerelt és hazatért.

Azóta sem tudott szabadulni a kínzó gondolatoktól, hogy ott voltak a közelben és semmit sem tettek. A hivatalos holland vizsgálat egyébként 2002-ben azt állapította meg, hogy a békefenntartókat "lehetetlen küldetésre" küldték, amiért a világszervezetet terheli a felelősség, de a holland katonákat vagy parancsnokaikat nem.

A most 40 éves Zomer azonban úgy döntött, hogy megpróbál a békében segíteni Boszniának, ha már a délszláv háború idején nem tudott. Vett három hektár földet egy dombon, Szrebrenica mellett, ahová a házát és egy fogadót kezdett el építeni. Reméli, hogy az idegenforgalmat fel tudja lendíteni a környéken és munkalehetőségeket is teremt.

Zomer egyelőre egy sátorban lakik a földjén. Felesége és két lánya (16 és 9 évesek) majd akkor jönnek utána, amikor a ház már elkészült. A holland férfi azt mondja: most, hogy a dombtetőről minden nap látja azt a temetőt, ahová a szrebrenicai áldozatok egy részét eltemették, megkönnyebbült kissé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!