Friss hírek

2009.06.29. 17:16

Szonda Ipsos: A digitális televíziós átállással kapcsolatban a leginkább érintettek a legkevésbé tájékozottak

<p>A hagyományos földfelszíni analóg műsorszórás közeljövőbeli megszűnése elsősorban azokat érinti, akik jelenleg hagyományos tető- vagy szobaantennával tévéznek, mégis ők a legtájékozatlanabbnak az átállással kapcsolatban - derült ki a Szonda Ipsos májusi kutatásából.</p>

A felmérés szerint a technológiaváltás a felnőtt lakosság ötödét érinti. Nekik kell mindenképp beszerezniük egy jelátalakítót, vagy egy új televíziót, amelyben már van ilyen szerkezet. A kutatásból kiderül, hogy a földfelszíni analóg adás néhány éven belüli megszűnéséről a 18 éves és annál idősebb emberek háromötöde már értesült. Kiderült azonban az is, hogy azoknak, akik tető, vagy szobaantennával tévéznek - tehát a leginkább érintettek - csupán 44 százaléka tud az átállásról.

A digitális átállásról értesülő, tető- vagy szobaantennával tévézőknek mindössze 6 százaléka rendelkezik jelenleg valamelyik eszközzel, amelynek segítségével 2012 után is tudja majd nézni a földi sugárzású csatornákat. Akiknek nincs, bizonytalan válaszokat adtak: minden negyedik válaszadó volt tanácstalan a tekintetben, hogy a digitális földfelszíni jelek vételéhez nekik be kell-e szerezniük valamilyen eszközt az átállás után, vagy minden maradhat úgy, ahogy van.

A kutatás összegzésében a Szonda Ipsos megállapította, hogy bár a digitális átállás elsősorban a tető- vagy szobaantennával tévézőket érinti, mégis ők a tájékozatlanabbak. Közöttük egyébként átlag feletti számban vannak az időskorúak, a nyugdíjasok, az özvegyek, az egyszemélyes háztartásban élők, az alacsonyan képzettek. Jellemző a körre, hogy községekben élnek, illetve alacsony társadalmi státuszúak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!