Friss hírek

2009.06.03. 15:19

Szlovák rendkívüli parlament - Slota kitiltaná Orbánt, betiltatná a szlovákiai magyar pártot

<p>Nem kívánatos személynek akarja nyilváníttatni Orbán Viktor Fidesz-elnököt Ján Slota. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke erről a szlovák parlament Orbán Viktor kijelentései miatt összehívott szerdai rendkívüli ülésén beszélt.</p>Slota szerint törvényt kell elfogadni a Szlovák Köztársaság védelméről, magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekedménynek kell minősíteni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nyilatkozatok helyett konkrét lépésekre lenne szükség, s talán nem csak diplomáciaiakra.

Slota sürgette, hogy helyezzék törvényen kívül a Magyar Koalíció Pártját. Az SNS elnöke olyan képviseletet biztosítana a szlovákiai kisebbségeknek, mint amilyet Budapest a magyarországiaknak. Kötelezővé tenné a szlovák nyelvű érettségit, alkalmaztatási feltételül szabná a szlovák nyelvizsgát, valamint felülvizsgálná a szlovák-magyar alapszerződést.

Slota szerint Szlovákia fenyegetettsége annál is nagyobb, hogy a felmérések szerint a Fidesz nagy fölénnyel nyeri majd meg a magyarországi parlamenti választásokat. Az igazi veszélyt pedig az jelenti - figyelmeztetett -, hogy a Fidesz Jobbikkal együtt kétharmados többséget szerezhet. "S akkor lesz itt magyar csárdás a Kárpát-medencében" - tette hozzá Slota.

Slota Orbánt "kárpáti betyárnak" nevezte.

A pozsonyi kormánykoalíció második legnagyobb erejének számító Szlovák Nemzeti Párt vezetője szerint "a Duna túlsó partján máig nagyon sok politikailag beteg ember él", aki nem fogadja el a két világháború utáni rendezést, a békeszerződéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!