Friss hírek

2009.06.12. 14:24

Székely Tamás: az új finanszírozás nem veszélyezteti a kórházak működését

<p>Székely Tamás egészségügyi miniszter elutasítja a kórházszövetségnek azt az állítását, hogy az új finanszírozás miatt 10 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a kórházak. Az első hat hónapban 14 milliárd forinttal több pénzt kaptak ugyanis az egészségügyi intézmények, mint tavaly első félévben - mondta a tárcavezető újságírók előtt pénteken, Budapesten. Székely Tamás arra a lapinformációra, hogy szakemberhiány miatt bezárás fenyeget húsz gyermekosztályt, úgy reagált: most nincs előírás, hogy egy gyermekosztályon hány orvosnak kell dolgoznia, de az új minimum feltételek kidolgozásakor már meghatározzák majd ezt. Ugyanakkor elismerte, hogy vannak olyan intézmények, ahol kevés az orvos.</p>

Újságírók előtt az egészségügyi miniszter pénteken ismét kijelentette: nem vonja vissza az új kórházfinanszírozási rendeletet, és lemondásán sem gondolkodik. Hangsúlyozta, hogy az első hat hónapban 14 milliárd forinttal többet kaptak az egészségügyi intézmények, mint egy évvel korábban. Hét hónapra vetítve is 11 milliárd forintos többlet jön ki a 2008-as finanszírozáshoz képest. Székely Tamás visszautasította, hogy az új finanszírozás miatt 10 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a kórházak és így veszélybe kerül az egészségügyi ellátás. Mint mondta: az új finanszírozás mellett - ha az intézmények is mindent megtesznek, hogy működőképesek maradjanak - akkor nem kell osztályokat vagy intézményeket megszüntetni.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a szervezet szerdai, rendkívüli közgyűlése után azt mondta: az új kórházfinanszírozási rendszer bevezetése miatt több mint 10 százalékkal csökken idén az intézmények bevétele. A szakemberek szerint ekkora elvonás mellett nem lehet megfelelő színvonalú ellátást biztosítani, sőt, a kórházak működése kerül veszélybe.

A kalocsai mellett további húsz gyermekosztályon van olyan súlyos szakemberhiány, hogy az előírások szerint be kellene zárni azokat - ezt írta a pénteki a Népszabadság. Ezzel kapcsolatban a miniszter úgy nyilatkozott, hogy minimum feltételek között nem határozták meg a szükséges létszámot. Az új, háromszintű feltételrendszernek már ez is része lesz - tette hozzá. A miniszter kifejtette: 72 gyermekosztály van Magyarországon és 504 gyermekgyógyász praktizál - ez azt jelenti, hogy átlagosan hét doktor jut egy részlegre. Székely Tamás ugyanakkor elismerte, hogy vannak olyan osztályok, ahol kevés az orvos.

Végül beszélt arról is, hogy egyelőre nem kell új intézkedéseket bevezeti Magyarországon amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá minősítette az új influenza-fertőzést. A minisztérium hatszázezer tájékoztató füzetet oszt majd szét itthon rendelőkben és egészségügyi intézményekben, amelyben az influenza elleni védekezésről ad tájékoztatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!