Friss hírek

2009.06.19. 11:49

Számítógép fog dönteni a gépjárművek műszaki vizsgáin

<p>Július közepétől nem a vizsgabiztosok fognak dönteni arról, hogy a gépjárművek átmennek-e a műszaki vizsgán, hanem a Közúti Közlekedési Információs Rendszer (KÖKIR), ezzel csökken a mérlegelési jogkör miatti visszaélések lehetősége - hangzott el pénteken a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) sajtótájékoztatóján. Az NKH január óta majdnem tizenötszörösére növelte az ellenőrzések számát az utakon, és azt állapította meg, hogy a díjat nem fizetők közül minden második külföldi.</p>

Július 13-ától megváltozik a gépjárművek műszaki vizsgájának rendje. A KÖKIR bevezetésével megszűnik a vizsgabiztosok mérlegelési joga, ők attól kezdve nem hatósági személyként, hanem közreműködőként járnak el. Az informatikai program használatával a műszaki adatokat rögzítik a rendszerben, s ezek alapján a számítógép dönt az ember helyett arról, hogy az autó állapota megfelel-e a követelményeknek. Az NKH reményei szerint ezzel radikálisan csökkenni fog a visszaélések lehetősége. A rendszer egyébként zárt, és valósidejű információt szolgáltat arról, éppen milyen autó van a vizsgaállomáson, a személyes adatok tárolásával pedig utólag is lehetővé teszi annak megállapítását, hogy mely ügyfél és vizsgabiztos vett részt a vizsgán. Tavaly egyébként 1,7 millió gépjármű vett részt műszaki vizsgán, 78 százalékban külső vizsgahelyen.

Január elseje óta az NKH ellenőrzi az úthasználati díjak (autópályamatrica és teherautók úthasználati díja) megfizetését. A hatóság emberei az első hónapban 6500, májusban már 91 ezer járműnél nézték meg a díjfizetés megtörténtét. Ezzel párhuzamosan a jogosulatlan úthasználat aránya 1,95-ről fél százalékra csökkent. Közülük a külföldi rendszámúak aránya 50 százalék körül mozog, májusban több, mint minden második bliccelő nem magyar jármű volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!