Friss hírek

2009.06.11. 18:25

Szabolcsi jégverés: összegyűjtik a rákkeltő palatörmeléket

<p>Becslések szerint több száz tonna mérgező, azbeszt tartalmú palát kell összegyűjteni a jégverés sújtotta szabolcsi településekről. Az összetört palát külön gyűjtik, majd zárt konténerekben szállítják a veszélyeshulladék-lerakótelepekre. Az érintett önkormányzatoknak a szállításra és a hulladék ártalmatlanítására nincs pénze, a költségeket a központi vis major keretből fizetik. A jégverés sújtotta települések polgármestereit csütörtökön Nyíregyházán tájékoztatták a kormányzati segítség mértékéről- tudta meg a Független Hírügynökség.</p>


A legfrissebb adatok szerint 37 szabolcsi településen több, mint 7100 épület károsodott a vasárnapi jégverés miatt. A polgármesterek becslése szerint a kár több milliárd forint. Az állam a károk 60-80 százalékát téríti meg. Szittáné Bilanics Erzsébet az önkormányzati minisztérium főosztályvezetője csütörtökön Nyíregyházán azt mondta: akinek van lakásbiztosítása, az önrésze 80 százalékához kap támogatást. Akiknek nincs, azokat a teljes káruk 60 százalékával segíti a kabinet, a szerdán elfogadott kormányrendelet alapján.

Nyírbogdányban körülbelül 700 palatetős ház rongálódott meg. A törött pala veszélyes hulladék: mérgező azbeszt van benne, amit ha belélegeznek, rákot okozhat.

A jégverés a legnagyobb pusztítást a palatetős házaknál okozta. Egy-egy épület tetőszerkezetének felújítása 4-500 ezer, de akár egy millió forintba is kerülhet. A veszélyes hulladékok elszállítására és ártalmatlanítására az érintett településeknek nincs pénze. Egy tonna veszélyes anyag elszállítása és biztonságos tárolása ugyanis 120 ezer forintba kerül.
A jégverésben összetört palát konténerekbe gyűjtik és csak később szállítják el. A palatörmelék -azbeszt tartalma miatt- mérgező, ezért a veszélyes hulladékot, úgynevezett szigetelt kazettákban kell majd tárolni- tudta meg a Független Hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!