Friss hírek

2009.06.11. 12:49

Sólyom László visszaküldte az Országgyűlésnek a gyermekek védelméről szóló törvényt

<p>Sólyom László nem ért egyet a GYES jogosultsági idejének háromról két évre történő csökkentésével. A köztársasági elnök ezért visszaküldte megfontolásra a családtámogatási rendszer megváltoztatásáról szóló törvényt. Az államfő döntését levélben tudatta Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.</p>

Visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő Szili Katalin Házelnökhöz írt levelében kifejtette: a törvény célja az anyák foglalkoztatottságának növelése, és nem a költségvetés egyensúlyának helyreállítása. Sólyom László leszögezte, a kisgyermekes anyák munkába állásának támogatását fontosnak tartja, az erre irányuló intézkedések pedig mind a családok, mind pedig a gazdaság egésze szempontjából kedvezőek lehetnek.

A köztársasági elnök szerint fontos, hogy az anyák továbbra is szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről, ezért pozitív, ösztönző intézkedésekre van szükség, de nem olyanokra, amelyek kényszert jelentenek. Ilyen pozitív intézkedésnek tartja a bölcsődei férőhelyek számának növelését, a családi napközik létesítésének támogatását, a családi gyermekfelügyelet új formáinak megteremtését, a részmunkaidős munkavállalás lehetővé tételét, illetve támogatását, valamint az internetes távmunka ösztönzését is. Sólyom László külön felhívta a figyelmet a részmunkaidős foglalkoztatás fontosságára, aminek lehetősége jó kompromisszum lehet a család és a munkavállalás között.

Az államfő ugyanakkor arról is ír levelében, hogy Magyarország elöregedése és alacsony gyermekvállalási hajlandósága ismeretében meggyőződése, hogy bármilyen, az anyasági ellátásokat módosító intézkedéssel nem szabad a várható gyermekszám további csökkenését kockáztatni. Ha a most is aggasztó általános elöregedés folytatódik, az súlyosan veszélyezteti a nyugdíjrendszer jövőbeni fenntarthatóságát - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!