Friss hírek

2009.06.21. 16:08

Porhintés a vitaminos liszt körül - nol.hu

<p>Egészségügyi szempontból fontos lenne, hogy magzatvédő vitaminokkal dúsítsák a lisztet Magyarországon is, Czeizel Endre orvos-genetikus ezzel kapcsolatos javaslatát mégsem támogatja egyelőre a politika - írja a Népszabadság internetes kiadása. A lap úgy tudja: a parlament tíz évvel ezelőtt már tárgyalta a javaslatot, de az végül elbukott. Önkéntes próbálkozások folyamatosan voltak, vannak. A vitaminos liszt azonban 40-50 forinttal többe kerül a hagyományosnál, így sok áruházban lekerült a polcokról, mert alig fogyott.</p>

A folsav, a B2, a B6 és a B12 vitaminok nemcsak a súlyos fejlődési rendellenességeket előzik meg, de az időskori infarktusnak és az agyvérzésnek az esélyét is csökkentik. Czeizel Endre egy évtizede harcol azért, hogy a vitaminok a hétköznapi étrendbe kerüljenek, mégpedig a lisztbe keverve. Az orvos-genetikus szerint a vitaminok elvileg úgy is bejuthatnának a szervezetbe, ha megeszik azokat: leveles zöldségek, különösen a paraj, gyümölcsök, sárgaborsó és a dió tartalmazza ezeket, de spenótból például naponta legalább 15 tányérra lenne szükség a megfelelő védelemhez.

Az élelmiszerek dúsításával a napi szükségletet ki lehetne elégíteni, ráadásul havi 5-8 ezer forinttal olcsóbban - nagyjából ennyibe kerülnek ugyanis a patikai vitaminok. A portál úgy tudja: ezeket a vitaminokat már a terhesség előtt szedni kellene, holott sokan nem tervezik a gyermeket és később kezdik meg a vitaminpótlást. A lisztbe kevert vitaminok pedig azokhoz a szegény családokhoz is eljutnának, akik tabletta formájában nem költenének erre.

A Népszabadság Online szerint már 67 országban dúsítják folsavval a búzalisztet, ezek közül 47-ben kötelezően. A cikk szerint a politika közönye a felelős azért, hogy Magyarországon nincs áttörés. Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter elmondta: több tízmillió forint támogatást adtak annak idején erre a célra, de versenyjogi problémák és a malomipar ellenállása miatt nem lehetett megvalósítani a tervet. A lap megkereste a szaktárcát is az akkori támogatások sorsa miatt, ott azonban a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz hárították a kérdést, onnan pedig vissza.

Pótsa Zsófia, a Gabonaipari Szövetség főtitkára azt mondta a Népszabadságnak: az összes liszttípushoz nem lehet vitaminokat keverni, de választékbővítéstől nem zárkóznának el. Önkéntes próbálkozások is vannak, de ez a liszt 40-50 forinttal drágább a hagyományosnál. Emiatt kevés fogy belőle, sok helyen pedig már a polcokról is lekerült - olvasható a cikkben a nol.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!