Friss hírek

2009.06.23. 20:45

Pluszpénzt kérhet az önkormányzat a távfűtésről leváló házaktól - RTL Híradó

<p>Megnehezíthetik az önkormányzatok, hogy a társasházak leváljanak a távfűtésről. Októbertől pluszpénzt kérhetnek azoktól a házaktól, amelyek kiépítik az önálló fűtést, mert az környezetszennyezőbb lesz, mint a korábbi távfűtés. Emiatt akár évente húszezer forintot is beszedhetnek lakásonként - hangzott el kedden az RTL Híradóban.</p>

Nagyon sokan akarnak leválni a távfűtéses rendszerről, mert nagyon drága, de a legtöbb önkormányzat eddig ezt a környezetszennyezésre hivatkozva nem engedte, vagy megnehezítette. Májusban aztán az Alkotmánybíróság döntött: nem lehet a leválásban akadályozni a lakókat.

Hétfőn viszont a parlament döntött: ha egy ház leválik a távfűtésről, és emiatt több szén-dioxidot bocsát ki, akkor az önkormányzat öt éven át pluszpénzt kérhet a lakóktól. Becslések szerint ez akár húszezer forint is lehet otthononként évente.

Balogh Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője az RTL Híradónak elmondta, hogy pontosan meg tudják mondani, mennyi szén-dioxid kerül a levegőbe, mert le tudják kérdezni az erőművektől. Egységes számítás azonban nincs, a különböző távfűtéses lakások eltérő mennyiségű szén-dioxid kibocsátásával fűthetőek fel ugyanis. Ez általában attól függ, mennyire modern az adott távfűtési rendszer. Ha az, és a lakók le akarnak róla válni, akkor csak úgy tudják megúszni a pluszdíjat, ha megújuló energiát használó rendszert építenek ki - ez azonban nem olcsó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!