Friss hírek

2009.06.10. 13:32

Pilóta sztrájk: fennakadás nincs, a Malév továbbra is kész tárgyalni

<p>Kisebb késéseken kívül nem okoz fennakadást a Malév gépek forgalmában a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (Hunalpa) által szervezett figyelmeztető sztrájk. A munkabeszüntetés 11 óra 40 perckor kezdődött. A Malév szombat óta tárgyal a követelésekről a Hunalpával és egyedül csak a 30 százalékos béremelést utasítja el teljes mértékben.</p>

Hegedűs Ádám, a Malév megbízott kommunikációs vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a sztrájk nem okoz fennakadást, a Malév gépeknél csak kisebb késések fordulnak elő. A légitársaság hajlandó kompromisszumot kötni a Hunalpa követelései kapcsán, de a Q400-as pilótákra vonatkozó, 30 százalékos béremelés követelést egyértelműen elutasítja, irreálisnak tartja azt. A másik három követelés: az elbocsátások rendjén való változtatás, a második, hogy ne legyenek a Malév-nál bérelt pilóták, a harmadik pedig, hogy változzon a napidíjazás rendszere. A Malév ebben a három kérdésben hajlandó kompromisszumra, de ezeket nem fogadja el sztrájkalapnak, csak a béremelés követelést, amit viszont nem akar teljesíteni.

A Hunalpa azt szeretné, ha mindig a legfiatalabb pilótákat bocsátanák el létszámleépítéskor. Ezek általában elsőtisztek. A gyakorlatot seniority rendszernek hívják. A Malév ennél rugalmasabb módon, korkedvezménnyel és részmunkaidős foglalkoztatással, vagy egyéb hatékony alternatív eszközökkel, rugalmasabb - a hatályos Kollektív Szerződésben szabályozott eljárás alapján - rendszerrel képzeli el a leépítést - mondta Hegedűs Ádám.

A bérelt pilóták kapcsán Hegedűs Ádám elmondta, hogy kevesebb mint 20, munkaerő-kölcsönzésből származó pilótája van a Malévnek. Az ő szerződésük csak a nyári csúcsidőre szól, azután megszűnik. A társaság nem is tervezi meghosszabbítani a szerződéseiket és a pilótáknak attól sem kell tartaniuk, hogy cégekbe szervezik ki őket.

A napidíj kérdésében is hajlandó változtatásra a Malév, de csak a rendszer, a napidíj felosztásának megváltoztatásával, arról nem lehet szó, hogy a jelenlegi tervben szereplő költségteher emelkedjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!