Friss hírek

2009.06.03. 14:03

Pénzügyi ombudsmani posztot javasol a PSZÁF

<p>A békéltető testületek szerepének növelésével és egy pénzügyi ombudsmani poszt létrehozásával védené a pénzügyi vitába keveredett fogyasztókat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és az Országos Fogyasztóvédelmi egyesület. A két szervezet szerdai közös sajtótájékoztatóján elhangzott: idén már több mint 4500 pénzügyekkel kapcsolatos panasz érkezett, ezért fontos, hogy elterjedjenek az alternatív vitarendezési fórumok, amelyek kevesebb időt, pénzt és fáradságot igényelnek, mint a bírósági eljárások.</p>

Bár egyre több a biztosításokkal és pénzügyekkel kapcsolatos panasz az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnél, csak kevesen fordulnak bírósághoz, mondván nehezen tudják érvényesíteni érdekeiket egy nagyobb szolgáltatóval szemben. Dietz Gusztávné, az egyesület elnöke azt mondta: a békéltető testületek alkalmasak arra, hogy oldják ezt az egyenlőtlenséget és a fogyasztót is felkészítik a párbeszédre. Ehhez azonban kell az együttműködés is, de a szolgáltatók gyakran félvállról veszik ezt a módszert és alkalmatlannak tartják a probléma rendezésére.

Schiffer Péter, a PSZÁF főigazgató-helyettese szerint is tovább kell lépni, hogy a pénzügyi szektor stabilitása a jogszabályi rendezettségen túl az ügyfelek elégedettségével is járjon. Hozzátette: 2008-ban 8000 panasz érkezett a felügyelethez, ami mind személyes probléma és működési zavart jelez. Ezek közül egyre gyakoribb, hogy a befektetési termékek értéke a korábbiakhoz képest jelentősen csökken, de több biztosításokkal kapcsolatos bejelentést is kaptak. Schiffer Péter bejelentette: kezdeményezik egy pénzügyi ombudsmani poszt létrehozását, amely hatékony és gyors lenne a pénzügyi tárgyú vitákban. A főigazgató-helyettes a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: a javaslatot most fogják benyújtani a Pénzügyminisztériumhoz, ahol több szaktárca és a Gazdasági Versenyhivatal egyeztet majd arról, hogy hogyan lehet ezt beilleszteni a magyar jogrendbe.

A sajtótájékoztatón részt vett Gulyás Kálmán, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára is, aki jó ötletnek tartja a pénzügyi ombudsmani posztot. A békéltető testületek szerepéről azt mondta: a tárgyaláson való részvétel önkéntes kell, hogy legyen, ugyanakkor a szolgáltatóknak is fel kell ismerniük, hogy a saját érdekük egy ilyen megbeszélés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!