Friss hírek

2009.06.09. 12:35

Nyugatról kelet felé vonul a válság

<p>A magyarországi munkaadók tizede számít munkaerő-felvételre a következő negyedévben, 14 százalék elbocsátással kalkulál, háromnegyedük stagnálást prognosztizál, régiók szerint egyedül Budapesten nem számítanak a létszám változására - derül ki a Manpower nemzetközi munkaerő-közvetítő és -kölcsönző globális felmérésének első magyarországi kérdéseire adott válaszokból. A számok azt mutatják, hogy a gazdasági válság elérte a keleti országrészt, a várakozások ott a legrosszabbak. Egyetlen területen számítanak létszámnövekedésre, ahol a közmunkaprogramok és a munkahelyek költségvetési támogatása fejti ki hatását.</p>

Az amerikai központú Manpower 45 éve teszi fel negyedévente ugyanazt a kérdést, Magyarországgal együtt immáron 34 országban, több, mint 70 ezer foglalkoztató körében. Hazánkban 773, iparáganként és területenként reprezentatívan kiválasztott munkaadónál érdeklődnek, mostantól háromhavonta.

A magyar munkaadók (cégek, szervezetek, intézmények) által adott válaszokból az derül ki, hogy 10 százalék szerint nála nőni fog a létszám, 14 százaléknál ennek csökkenésére számítanak, és 75 százalék a jelenlegi helyzet megmaradását valószínűsíti a következő három hónapban - mondta kedden a felmérés ismertetésekor Kiss Judit, a Manpower magyarországi ügyvezetője. A hét régió és Budapest közül csak a fővárosban lett nulla a mutató, vagyis itt összességében változatlan munkaerő-piaci állapotra számítanak. A legpesszimistábbak a foglalkoztatók az Észak-Alföldön, a mínusz 9-es mutató nagyarányú elbocsátásokat vetít előre. Az országos mínusz 4-es átlagnál rosszabb a helyzet Észak- Magyarországon (-6), Közép- és Dél-Dunántúlon (-5). A legkevésbé sötét a kép Nyugat-Dunántúlon (-2).

Néhány hónapja az állami munkaügyi szervek azt tapasztalták, hogy a nyugati országrészben, ahol a legtöbb a nagy külföldi tulajdonú vállalkozás, a legerőteljesebb a létszámcsökkentés. A Manpower mostani adata a válság földrajzi levonulását mutatja, azt, hogy a krízis elérte a főképpen magyar piacra termelő hazai tulajdonú, kisebb vállalkozásokat - mondta a Független Hírügynökség kérdésére G. Nagy Balázs üzletfejlesztési vezető. A nyugati országrészben már sokkal több az olyan foglalkoztató, amely inkább stagnálásra számít - tette hozzá.

Kormányzati illetékesek véleményével szemben nem az a döntő az elbocsátások eldöntésekor, hogy külföldi, netán multinacionális vagy hazai kézben van-e vállalkozás, hanem az, hogy hová termel - mondta G. Nagy Balázs a Független Hírügynökség érdeklődésére. Ahol legelőször érezték meg a külpiacok visszaesését, ott előbb tették meg a fájdalmas intézkedéseket - tette hozzá. Kiss Judit pedig úgy véli, hogy sok magyar tulajdonosú munkáltatónál a kelleténél tovább kivártak, náluk esetleg kevésbé gondolkodtak előre több hónappal, aminek következménye a lassabb gyógyulás lehet.

Szinte minden iparágban súlyos a várható foglalkoztatási helyzet. A legnagyobb csökkenésre a magyar gazdaság szempontjából létfontosságú termelésben számítanak a munkáltatók (-10), rögtön emögött a kereskedelem és a vendéglátás következik. Az elektromos áram-, gáz- és vízellátás területén a létszám stagnálását várják, a mezőgazdaságban pedig kismértékű elbocsátást valószínűsítenek. Egyedül a különféle szociális és közösségi szolgáltatásokban gondolják a foglalkoztatók, hogy nagyobb számban bővül az alkalmazottak köre. Ez elsősorban a közmunkaprogramoknak és a költségvetésből a munkahelyek megtartására folyósított támogatásoknak köszönhető - mondta Kiss Judit.

Európában (a felmért államokban) egyébként csak három helyen, Csehországban, Norvégiában és Lengyelországban számolnak a munkaerő gyarapodásával a következő negyedévben. A magyarországinál sokkal rosszabbak a kilátások Romániában, Nagy-Britanniában és Spanyolországban a Manpower felmérése szerint. A németországi mínusz 2-es összmutató ugyan a legkevésbé rosszak közé tartozik, de az ipari várakozás mínusz 16-ja azt jelzi, hogy a Magyarország szempontjából a beszállítások miatt kiemelkedően fontos termelőszektor még változatlanul súlyos visszaesésben van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!