Friss hírek

2009.06.18. 12:05

Nyilvánosak a brit képviselők költségtérítési számlái

<p>Hivatalosan is nyilvánosságra hozták csütörtökön a brit képviselők nagy botrányt kavart költségtérítési számláit tartalmazó dokumentumokat, amelyből egy brit lap már közölte a legsúlyosabb eseteket. A számlák nyilvánosságra hozataláért küzdő aktivisták azonban tiltakoztak amiatt, hogy sok részletet kifeketítettek a most először teljes egészében nyilvánosságra hozott iratokból. A költségtérítési botrány miatt több képviselő és kormánytag is kénytelen volt lemondani, legutóbb szerda este Kitty Ussher pénzügyi államtitkár.</p>

A nagyjából 1,2 millió oldalnyi dokumentumot a brit parlament weboldalán hozták nyilvánosságra, de az feltehetően már nem fog nagy meglepetésekkel szolgálni azután, hogy a Daily Telegraph című brit lap már közzé tette a legkirívóbb eseteket. A lista nyilvánosságra hozásáért küzdő aktivisták azonban kritizálták, hogy lényeges részleteket kisatíroztak az internetre feltett dokumentumokból.

A Daily Telegraph cikkei szerint a brit képviselők költségtérítést igényeltek ételre, italra, luxustévére, teniszpálya, sőt még várárok felújításra is. A legtöbbet használt módszer szerint a politikusok képviselői lakásként bejelentett ingatlanok felújítási, bútorozási, felszerelési költségei után kértek elszámolást. Mivel azonban a hivatalosan nyilvánosságra hozott iratokból kitakarták a képviselők lakáscímeit, azokból nem lehet megtudni, hogy ez utóbbi módszert kik alkalmazták.

Az eset miatt az elmúlt hetekben nagyjából húsz brit képviselő és több kormánytag is kénytelen volt lemondani posztjáról. A botrány legutóbbi áldozata a szerda este távozni kényszerült Kitty Ussher pénzügyi államtitkár volt, aki a házeladása utáni 17ezer fontos adóbefizetést kerülte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!