Friss hírek

2009.06.02. 18:24

Németország Csehországgal és Szlovákiával együtt aggódik Orbán Viktor kijelentései miatt

<p>Németország nem támogatja azokat a nemzeti autonómiagondolatokat, amelyeket Orbán Viktor Fidesz-elnök hangoztatott az utóbbi hetekben. Ezt a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier adta értésre kedden budapesti sajtóértekezletén, amelyet Balázs Péter külügyminiszterrel együtt tartott.</p>

Steinmeier Prágából érkezett Budapestre, elmondta, hogy cseh és szlovák kollégájával, Jan Kohouttal és Miroslav Lajcákkal megtárgyalták Orbán legutóbbi kijelentéseit. "Nagyon nagy aggodalommal nézzük ezt a kérdést" - fogalmazott a német külügyminiszter a budapesti sajtóértekezleten.

Orbán az Európai Parlamenti választási kampányban Erdélyben és Esztergomban azt hangoztatta, hogy "az EP-választáson a Kárpát-medencei magyarság európai súlya a tét". Erdélyben síkra szállt a székelyföldi autonómia megteremtéséért.

Steinmeier az autonómiára utalva kijelentette, hogy az Ahtisaari-terv (amely Koszovónak, Szerbia albán többségű tartományának gyakorlatilag önálló államiságot adott volna), "nem alkalmazható szomszédos országok esetében".

Az Ahtisaari-tervet Szerbia annak idején elutasította, mire Koszovó egyoldalúan kikiáltotta Szerbiától való elszakadását, az Európai Unió többsége és az Egyesült Államok el is ismerte önálló államnak.

Balázs Péter külügyminiszter finoman elhatárolódott a Fidesz-elnöktől, mondván, hogy "egy ellenzéki politikus saját felelősségére mondott valamit", és nem kívánta a kormány nevében minősíteni Orbán Viktor szavait.

A külügyminiszter mintegy üzent a szlovák kormánynak, hogy ne azonosítsa Orbán kijelentéseit a magyar kormány álláspontjával.

Ezt azzal kapcsolatban tette, hogy a szlovák kormánykoalíció szerdára rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, és azon Orbán Viktort elítélő határozatot kíván elfogadtatni.

Balázs Péter emlékeztetett arra, hogy nemrég tárgyalt a szlovák külügyminiszterrel, Robert Fico kormányfővel valamint Ivan Gasparovic elnökkel, és akkor arra kérte őket, hogy "véletlenül se azonosítsuk egymást a szélsőséges kijelentésekkel". "Ebben a szellemben szeretnék továbbra is együtt dolgozni" a szlovák vezetőkkel, jelentette ki a külügyminiszter.

A német külügyminiszter a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója alkalmából járt kedden Budapesten. Balázs Péterrel együtt emléktáblát avatott a Külügyminisztérium falán, amely tisztelettel adózik Magyarországnak, amiért 1989-ben megnyitotta a magyar-osztrák határt a kelet-német menekülők elől - így ők átjuthattak Németországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!