Friss hírek

2009.06.02. 16:01

Nem támogatja az ingatlanadót a főpolgármester

<p>Nem támogatja az értékalapú ingatlanadó bevezetését a főpolgármester, mert szerinte a javaslat átgondolatlan, nem kellően előkészített, emellett politikailag is "önsorsrontó" és "vállalhatatlan". Demszky Gábor szerint a 30 millió forintos érték feletti ingatlanok 60 százaléka a fővárosban és környékén található, így ez az adó leginkább az itt élőket sújtaná, a remélt bevételek ugyanakkor csak a következő kormányzati ciklusban jelentkeznének.</p>

A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra is: az ellenzéknek komoly esélye van arra, hogy megnyerje a következő választásokat, és akkor eltörölnék ezt az adót, így előfordulhat, hogy egy fillér sem folyik majd be ebből az államkasszába. Szerinte a kormánynak most nem ezzel kellene foglalkozni. Főpolgármesterként egyébként is csak egy alaposan előkészített, kidolgozott és az érintettek szociális helyzetetét figyelembe vevő adót támogatna - közölte.

A főpolgármester közölte: az állami költségvetésbe beérkező pénz 40 százaléka Budapestről származik. Egy átlagos fővárosi lakos 3 és félszer annyi adót fizet, mint egy vidéken élő. A budapestiek fejenként körülbelül 260 ezer forint személyi jövedelemadót fizetnek be évente, míg egy átlagos vidéki lakos 120 ezer forintot. Ezzel szemben a fővárosiak pénzéből csupán fejenként 750 forintot hagy helyben a kormány, míg a vidékiek esetében lakosonként 9600 forint marad azon a településen, ahol élnek. Éppen ezért nem tartja igazságosnak a főpolgármester, hogy újabb elvonás nehezítse a fővárosiak életét.

Demszky Gábor úgy látja: nincs kellően előkészítve az adó bevezetése, hiszen sem a földhivatali rendszer, sem a lakások négyzetméterenkénti értékének megállapítása, sem pedig a szociális háttér feltérképezése nincs kidolgozva. A főpolgármester tart attól is, hogy ez az adónem ismét megindítaná a kiköltözést a városból, és ismét több ezerrel gyarapodna az autóval ingázók száma is.

Demszky Gábor a szerdai közgyűlésen ötpárti egyeztetést kezdeményez, illetve összehívja a budapesti kerületek polgármestereit is. Úgy gondolja, az SZDSZ Ügyvivő Testületének többsége egyetért vele, ezzel együtt kéri liberális politikustársait, hogy ne támogassák az ingatlanadó bevezetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!