Friss hírek

2009.06.24. 12:09

Nabucco gázvezeték: egy lépéssel közelebb a célhoz

<p>Ha a résztvevő országok részéről nem érkezik észrevétel, kifogás, e hét péntekén elkészülhet a Nabucco gázvezeték megépítését szolgáló kormányközi megállapodás tervezete - mondta szerdán az Országgyűlés Nabucco-bizottságának ülésén Bayer Mihály Nabucco-nagykövet. Elhangzott az is, hogy az új amerikai kormány aktívabb közép-ázsiai politikát fog folytatni, ami segítheti a Nabuccót. A kivitelezési költségek fele, 3-4 milliárd euró már megvan, de változatlanul számos nyitott kérdés van.</p>

Lezárták az egyeztetést Törökországgal, a korábbi nézetkülönbségek elsimultak, nincs akadály a kormányközi megállapodás megszövegezése előtt - derült ki a Nabucco gázvezeték megépítését figyelemmel kísérő parlamenti eseti bizottság ülésén szerdán Bayer Mihály Nabucco-nagykövet szavaiból. Elmondta, hogy a részt vevő öt ország kormányai által megkötendő egyezményhez péntekig, a munkaidő végéig küldhetnek észrevételt. Ha ilyen nem érkezik, akkor a tervezet készen állhat - mondta Bayer Mihály. Magyarország azt szorgalmazza, hogy már július végéig megtörténjen a kormányközi aláírás.

A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a most 7-8 milliárd euróra becsült kivitelezési költség fele, 3-4 milliárd áll rendelkezésre a Nabucco konzorcium tagjainak önrésze, illetve külső banki ígéretek alapján. Bayer Mihály elmondta, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) már egymilliárd eurót kész adni a gázvezetékhez.

Az új amerikai kormány jelentős erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy Türkmenisztán és Azerbajdzsán bekapcsolódjon a Nabucco gázellátásába - mondta Julia Nanay (Nánay Júlia), az amerikai PFC Energy társaság igazgatója, akit a téma és a közép-ázsiai térség szakértőjeként hívtak meg az ülésre.

Számos nyitott kérdés van azonban, amelyek komoly nehézséget okoznak a Nabucco megépítésében. A Nabucco konzorcium tagjainak az a feladatuk, hogy megoldják: egyszerre legyen vezeték, kereslet és gáz, máskülönben nem valósítható meg a terv - mondta határozottan Bayer Mihály. A legtöbb bizonytalanság pedig a gázforrást övezi. Oroszország igyekszik megvásárolni a türkmén és azeri gázt, hogy ne maradjon a Nabuccónak, a lehetséges beszállító Iránban nagy a politikai kockázat, ráadásul az országnak 8-10 év kell ahhoz, hogy érdemi mennyiséget legyen képes kitermelni. Az újabban forrásnak ígérkező észak-iraki Kurdisztán pedig egyelőre vitában áll a központi kormánnyal a gázexport ügyében. Emiatt a résztvevő energiavállalatok nem tudják vállalni a nagyon magas kockázat árát - vetették fel képviselők, amire nem tudott megnyugtató választ adni Bayer Mihály nagykövet.

A Nabucco a tervek szerint 2014-től szállítana gázt Közép-Ázsiából Törökországon át Ausztriáig, csökkentve a függést az orosz exporttól. A csövet nem a kormányok, hanem a nemzeti energetikai vállalatok (közte a Mol) építenék, bár néhány országban állami tulajdonban van a résztvevő társaság. A nehézségeket és a kockázatokat látva kezdeményezték elsősorban a konzorcium tagjai, hogy a kormányok megállapodásban rögzítsék elkötelezettségüket és politikai támogatásukat. Ezt erősítendő fog megalakulni a Nabucco felett egy nemzetközi testület, amely a politikai egyeztetéseket végezné a projekt kivitelezésekor. Egyelőre azonban ennek életre hívása is csúszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!