Friss hírek

2009.06.23. 09:02

Merénylet történt Afganisztánban, a koalíciós erők konvoja mellett

<p>Öngyilkos merénylő robbantotta fel autóját kedd reggel Afganisztán keleti részén, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyik konvoja mellett. A merényletben a külföldi katonák két afgán kísérője életét vesztette - közölte Ghazni tartomány önkormányzatának szóvivője az AFP-vel.</p>

Ismail Jahangir tájékoztatása szerint a két afganisztáni áldozaton kívül mások nem szenvedtek sebesüléseket, sem a koalíciós erők tagjai, sem afgán kísérőik közül. Mint mondta, a Ghazni városában elkövetett támadásért a tálib felkelők mozgalma tehető felelőssé.

A kedd reggeli támadás egy nappal azután történt, hogy az ország keleti részén fekvő Khost városában és a dél-afganisztáni Kandahárban is merényleteket követtek el, amelyek összesen 11 áldozatot követeltek és több tucatnyi ember sebesülését okozták. Az elmúlt hetekben egyre több támadást hajtanak végre a tálib felkelők, ami aggodalommal tölti el az afgán hatóságokat, ugyanis két hónap múlva elnökválasztást tartanak az országban.

Egyebek mellett ezért is érkezett Afganisztánba múlt éjszaka az Egyesült Államok nemzetbiztonsági főtanácsadója, James Jones, aki a tálibok ellen meghirdetett új washingtoni stratégia eredményességét ellenőrzi. A terv értelmében további több ezer katonát vezényelnek a térségbe, és kiemelt figyelmet fordítanak Pakisztánra is - az afganisztáni szélsőségesek ugyanis a határ pakisztáni oldalán törzsi területeken találtak menedékre az utóbbi időben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!