Friss hírek

2009.06.11. 14:42

Megakoncertek a rasszizmus ellen a Sziget nulladik napján

<p>Zene a Rasszizmus ellen címmel rendeznek koncertsorozatot a Sziget Fesztivál nulladik napján. Augusztus 11-én déltől nemzetközi és hazai sztárok lépnek fel a fesztivál két nagyszínpadán - mondta el csütörtökön Gerendai Károly, a rendezvény főszervezője. A programon a részvétel az ottalvós hetijeggyel rendelkezők részére ingyenes, egyébként féláron 5000 forintért, illetve július 1-től 5250 forintért vásárolható napijegy.</p>

Augusztus 11-én déltől hajnalig lesznek programok a Szigeten, este 11-ig a Nagyszínpadon és a Világzenei Színpadon tartják a koncerteket, ezután az A38/WAN2 sátrában és a Budapest Jazz Klub helyszínén folytatódik a program.

A monstre koncertsorozat ötletével a Brit Nagykövetség közvetítésével keresték meg a Rock Against Racism (RAR) a Love Music Hate Racism (LMHR) mozgalmak vezetői a Sziget szervezőit.

Ha a nulladik nap bevétele meghaladja a kiadásokat, akkor egy, a rasszizmus elleni harc éllovasának számító magyar civil szervezetet támogatnak a befolyt összegből -tette hozzá Gerendai Károly.

A pop-rock Nagyszínpadon fellép többek közt az LGT, a Kispál és a Borz, Fenyő Miklós, a Heaven Street Seven, Balázs Fecó, a KFT, Deák Bill Gyula, a Quimby, a Beatrice, a Kaukázus, Rúzsa Magdolna, Péterfy Bori, Novák Péter, Bródy János, a Bikini, a Republic, a Zanzibár, Jamie Winchester, a 30Y, a Sziámi és sokan mások.

A nulladik napra összefogott a magyar jazz színtér színe-java is. Az augusztus 11-e A Magyar Jazz a Rasszizmus ellen elnevezésű programsorozat egyben a Magyar Jazz ünnepe is, hangsúlyozta ki Csepregi Gyula, a rendezvény egyik szervezője. A jazz zene önmagában a létezésével demonstrálja a rasszizmus ellenességet - tette hozzá.

A nap folyamán fellépnek a legnagyobb nevű magyar jazz formációk, és egy különleges nemzetközi produkcióval is várják az érdeklődőket: Miles Davis egykori zenésztársainak és meghívott indiai zenészeknek a produkciója ígérkezik az est szenzációjának a Sziget világzenei nagyszínpadán.

A pop-rock nagyszínpadon is lesz nemzetközi program: a LMHR számos világsztár aktivistájából hívnak meg több előadót, akiket egy közös műsorban hallhatnak a nulladik nap látogatói. A különleges - még szervezés alatt álló - produkcióba magyar zenészeket is meghívnak.

Félreértés, hogy a zene egyedül meg tudja változtatni a világot, azonban ösztönözni tudja az embereket a változásra - összegezte a kampány, és a rendezvény lényegét Sam Duckworth, a Get Cape.Wear Cape. Fly zenekar frontembere az LMHR mozgalom aktivistája.

Az LMHR koncertjein és fesztiváljain fellépett többek közt a Kaiser Chiefs, Damon Albarn, Kelly Rowland (a Destiny s Childból), az Asian Dub Foundation, a Kasabian, és a Basement Jaxx.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!