Friss hírek

2009.06.16. 21:15

Még mindig nem tudni semmit az Afganisztánban őrizetbe vett újságírókról

<p>Az Al Jazeera arab hírtelevízió még mindig nem tud semmit arról a két munkatársáról, akiket a hétvégen vett őrizetbe az afgán hírszerzés - közölte a hírtelevízió kedden. Az afgán hírszerzés közben másolatot kért a hírtelevízió egyik, az afgán hatóságok szerint kiegyensúlyozatlan riportjáról, amelyet az egyik őrizetbe vett producer által készített képekből raktak össze.</p>

Az Al Jazeera közölte, hogy még mindig nem kaptak semmilyen információt két producerükről, akikről vasárnap óta nem hallani. A hírtelevízió angol nyelvű adásának dolgozó Kajsz Azímit vasárnap hívatták be az afgán hírszerzés kabuli főhadiszállására. Az őt odaszállító taxisofőr hat órája várt visszatértére, amikor afgán hírszerzők hazaküldték. Az Al Jazeera arab csatornájának dolgozó Hammidula Shát pedig a szerkesztőségből vitte el két hírszerző tiszt.

David Chater, a televízió kabuli tudósítója elmondta: nem tudják, mi történt velük, hol tartják őket fogva, és azt sem, hogy milyen vádakat hoztak fel ellenük. Az újságíró elmondta, hogy folyamatosan, minden lehetséges módon megpróbáltak információt szerezni munkatársaikról, még az afgán elnökkel, és az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatokkal is felvették a kapcsolatot, de nem jártak sikerrel.

Az újságírókat feltehetően egy pénteken sugárzott riportfilm miatt vették őrizetbe, amelyet az Azími által készített felvételekből raktak össze. A riport az ország északi részén található Kunduz tartományban lévő tálibokról szólt. Azt mutatta be, hogy a lázadók egyes területek felett átvették az irányítást. Chater elmondása szerint a hírszerzés "kiegyensúlyozatlannak" tartotta a riportot, amelyben szerintük beállított hamis felvételek voltak.

Az Al Jazeera angol nyelvű csatornájának hírigazgatója kijelentette, hogy kiállnak a riportfilm mellett, közölve, hogy minden hírt a legalaposabb vizsgálat vetnek alá, és azok megfelelnek a legmagasabb újságírói elvárásoknak.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű szervezet a két újságíró azonnali szabadon engedését követelte az afgán hatóságoktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!