Friss hírek

2009.06.19. 14:49

Már nem csak önvédelemből lőhetnek a kalózokra vadászó japán hadihajók

<p>A japán parlament pénteken elfogadta azt a törvényt, amely nagyobb szabadságot ad a japán haditengerészetnek a szomáliai kalózok elleni harcban. Az új szabályok szerint már nem csak japán hajókat védhetnek, és nem csak önvédelemből lőhetnek a kalózok hajóira. Tokió két hadihajót és felderítőrepülőket küldött a kalózoktól hemzsegő Ádeni-öbölbe, ahol a második világháború óta először fordulhat elő, hogy japán katona éles helyzetben tüzel.</p>

"Az új törvénnyel Japán hatékonyabban tud fellépni a kalózok ellen, amelyek nem csak Japánt, hanem az egész nemzetközi közösséget fenyegetik" - közölte Aszó Taró japán kormányfő a parlamenti jóváhagyás után. A védelmi minisztérium közölte, hogy már megkezdték a felkészülést július végén életbe lépő törvény azonnali alkalmazására.

Japán második világháború után elfogadott pacifista alkotmánya alapján a japán katonák csak önvédelemből használhatnak fegyveres erőt, vagy japán emberek, hajók és szállítmányok védelmére. Az új törvény azonban lehetőséget ad a japán haditengerészetnek, hogy minden hajónak segítséget nyújtsanak, és rálőhetnek az azokat fenyegető kalózok hajóira.

A törvényt a japán parlament alsóháza áprilisban fogadta el. Az ellenzéki többségű felsőház ugyan pénteken elutasította, de az alsóház néhány órával később kétharmados többséggel felülírta azt, és így jóváhagyták a törvényt.

Amennyiben a japán hadihajók csatába bocsátkoznak, akkor a második világháború vége óta először történik meg, hogy a szigetország katonái éles helyzetben lőnek. A japán hadsereg az utóbbi években segítséget nyújtott az iraki és afganisztáni háborúkban is, de csak logisztikai és támogató feladatokat láttak el.

A japán alkotmány csak önvédelmi erők fenntartását teszi lehetővé. Japánnak például nincsenek repülőgép-hordozó anyahajói, vagy nagy hatótávolságú rakétái. Egy támadásra is kész japán hadsereg kérdése érzékeny témának számít Ázsiában, ahol még több országban is élnek a japán császári hadsereg által a második világháborúban, és az előtt elkövetett rémtettek emlékei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!