Friss hírek

2009.06.27. 05:58

Már csak négy nap van a parlagfűirtás határidejéig - utána tetemes bírságokat szabnak ki

<p>A parlagfű elleni védekezés határnapjára figyelmeztet a Magyar Agrárkamara. A földtulajdonosoknak ugyanis június 30-ig kell lekaszálniuk a parlagfüvet, utána a külterületeken a földhivatalok, a belterületen pedig a jegyzők és megbízottjaik ellenőriznek. Ahol fertőzött földet találnak, ott nagyságtól függően 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságot szabnak ki.</p>

A tavaly szeptember 1-jén hatályba lépett jogszabályi változás szigorította a parlagfű elleni védekezést. Eszerint a parlagfű bimbójának kialakulását is meg kell akadályozni, mert a növény magvai több évtizedig a talajba temetve is megőrzik csírázóképességüket. Egy tő 3-4000 magot nevel, pollenjeit pedig 100 kilométerre is elsodorhatja a szél.

A bimbók kialakulását legkésőbb június 30-ig meg kell akadályozni. Az állapotot csak a rendszeres irtással lehet fenntartani, ezért mulasztásnak minősül, ha valaki nem kaszálja a földjét. Ahol az előző években erősen fertőzött területeket találtak, ott idén is számítani kell ellenőrzésre. A hatóság bejelentés nélkül is elrendelhet kényszerkaszálást, vagyis beléphet az érintett területre és az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is elvégezheti a munkát. A védekezés költségeit a mulasztás elkövetőjének kell állnia, de ezen felül tetemes bírságra is számíthat. Ennek összege a terület méretétől függ, és attól, hogy bel- vagy külterületről van-e szó. A földhasználók egyébként az agrártámogatások egy részétől vagy egészétől is eleshetnek, ha nem kaszálják időben a parlagfüvet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!