Friss hírek

2009.06.20. 13:50

Magyar támogatásból épített tanári lakásokat adott át Kiss Péter Kolozsváron

<p>Magyar költségvetési támogatásból épült fel Kolozsváron 21 tanári lakás. Az otthonoknak helyet adó épületet szombaton avatta fel Kiss Péter társadalompolitikai miniszter. Az ingatlan felépítését 2004-ben kezdték meg, 1,35 millió eurós költségét teljes egészében magyar közpénzekből finanszírozták az Illyés Alapítványon, az Apáczai Közalapítványos illetve a Szülőföld Alapon keresztül.</p>

Az ingatlan megépítését Kiss Péter a Nemzeti Jelentőségű Intézmények programjának egyik sikeres lépésének nevezte. A társadalompolitikai miniszter azt mondta "Fontos, hogy egy közösségnek épített mellett szellemi infrastruktúrája is legyen, ahol ugyanis mindkettő megvan sikeres lesz a válság utáni világban is".

Markó Béla úgy vélte: a tanári lakások megépítése csak töredéke a minőségi magyar oktatás megvalósításához szükséges lépéseknek, de hozzájárul az oktatás színvonalának növeléséhez.
"Továbbra is vannak gondok, mint az önálló állami magyar nyelvű egyetem biztosítása vagy a magyar iskolarendszer bővítése, ezekhez megfelelő körülményeket kell teremteni" - magyarázta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Markó leszögezte: a tanári lakások terve nem valósulhatott volna meg a magyar kormánnyal való jó együttműködés nélkül, a költségeket ugyanis teljes egészében magyar állami forrásokból fedezték.

A szombaton átadott 21 tanári lakást pályázat útján igényelhetik a magyar egyetemi oktatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!