Friss hírek

2009.06.18. 15:01

Küszöbön az IMF-hitel harmadik részlete - háttér

<p>A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa a jövő héten tárgyalja meg a Magyarországnak tavaly jóváhagyott 12,5 milliárd eurónyi hitelkeret harmadik részletének folyósítását - jelentették be csütörtökön a Pénzügyminisztériumban. A már átutalt majdnem 7 és fél milliárd euró után ezzel újabb körülbelül 1,2 milliárd érkezhet a Magyar Nemzeti Bank számlájára. Az Európai Unió által odaítélt 6 milliárd euróból már megkaptunk három részletben 5 és fél milliárdot.</p>

Az IMF delegációja májusban járt Magyarországon, hogy tájékozódjon a tavaly novemberi megállapodás feltételeinek teljesítéséről. Az erről írott jelentés kerül most az igazgatótanács elé, együtt az Oszkó Péter pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök által aláírt szándéknyilatkozattal, amely a kormány új intézkedéseit (elsősorban a már a parlamenti döntésre váró adómódosításokat) tartalmazza. Ha ezeket elfogadja az IMF vezetése, akkor lehívhatóvá válik a körülbelül 1,2 milliárd eurónyi harmadik részlet. (Az IMF SDR-ben, egy különleges elszámolási egységben állapította meg a hitelt, a részletek euróban kifejezett összegét az utaláskori árfolyamon számolják ki.)

Az IMF-hitel első részletét, 4,9 milliárd eurót tavaly decemberben, a 2 és fél milliárdos másodikat idén március vége felé kaptuk meg. Ugyancsak három részletet kétszer 2 milliárdot, majd másfél milliárdot hagyott már jóvá az Európai Unió az általa megszavazott hatmilliárd euróból. A két hitelkeret fennmaradó részét az év vége felé kapja meg Magyarország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!