Friss hírek

2009.06.03. 16:21

Krakkóba utazik Bajnai Gordon

<p>Kétnapos lengyelországi látogatásra indul szerda délután Bajnai Gordon. A miniszterelnök részt vesz a visegrádi országok kormányfőinek krakkói csúcstalálkozóján, illetve a kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a waweli katedrálisban - közölte Budai Bernadett a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.</p>

A szerdai V4-es munkavacsora keretében zajlik a csoport elnökségének átadása. Júliustól ugyanis Magyarország a szervezet soros elnöke Lengyelország után. A találkozón a résztvevők beszámolót hallgatnak meg a lengyel elnökség elmúlt egy évéről, Bajnai Gordon pedig bemutatja a magyar elnökség programját - mondta a kormányszóvivő. A találkozón a V4-ek egyeztetik álláspontjukat a közelgő koppenhágai klímacsúccsal kapcsolatban, és szó lesz a visegrádi országok energiabiztonságáról is - tette hozzá a szóvivő.

Az egyeztetésen kétoldalú megbeszélésekre is lehetőség lesz. Bajnai Gordon mind lengyel, mind cseh kollégájával tárgyal majd. Jan Fischerrel a cseh uniós elnökségre tekintettel aktuális európai kérdéseket tekintenek át, Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel pedig szintén uniós, illetve gazdasági kérdésekről lesz szó.

A csütörtöki ünnepségen Wawelben a Balti országok, Románia, Szlovénia, Csehország kormányfője mellett Angela Merkel, a német Szövetségi Köztársaság kancellárja is részt vesz. A megemlékezésen a lengyel miniszterelnök mellett felszólal például Lech Walesa korábbi lengyel, valamint Vaclav Havel egykori cseh elnök is - mondta a kormányszóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!