Friss hírek

2009.06.06. 10:09

Közös magyar-szlovák imanap kezdődött Szentkúton a megbékélésért

<p>A magyar és a szlovák püspöki konferencia több tagjának, valamint határon inneni és túli magyar és szlovák hívek részvételével zarándoklatot tartanak szombaton a nemzeti kegyhelyen, Mátraverebély-Szentkúton. A szervezők a két ország és a két nép közti kölcsönös megbecsülést és szeretetet akarják a közös, magyar valamint szlovák nyelvű misével, imádkozásokkal segíteni.</p>

Több ezer zarándok érkezésére készültek fel Szentkúton - közölte a Független Hírügynökséggel Fejes Antal, a nemzeti kegyhely ferences rendházfőnöke. Mint mondta, a két ország püspöki konferenciája Esztergomban, majd tavaly Szentkúton tartott először közös imanapot. Tavaly 2500 zarándok vett részt az eseményen.
Idén a hitközségeken túl meghívták a magyarországi szlovák kisebbségi önkormányzatokat is a közös imanapra, s a Felvidékről is megérkeztek az első magyar , illetve szlovák zarándokcsoportok. A szombat délben kezdődő szentmise főcelebránsa Tomáš Galis, a Zsolnai Egyházmegye főpásztora lesz, a zsolnai megyéspüspökkel koncelebrál Varga Lajos váci segédpüspök, Seregély István nyugalmazott egri érsek, valamint Juliusz Janusz apostoli nuncius. Szlovák anyanyelvű püspök először misézik a nemzeti kegyhelyünkön - hangsúlyozta a ferences rendházfőnök.
Délelőtt a magyar és a szlovák hívek rózsafüzért mondanak, a litánia délután három órakor kezdődik.

Szentkút egy Szent Lászlóhoz kapcsolódó, gyógyító erejűnek tartott forrás révén vált zarándokhellyé, első templomát nyolcszáz éve építették. Kegytemploma a Mária-út kitüntetett állomása, amelyet a Magyar Püspöki Konferencia határozata alapján Erdő Péter bíboros a 2006-os Nagyboldogasszony búcsún szentelt nemzeti kegyhellyé. Szentkúton idén mintegy negyven búcsút tartanak. Négy nagybúcsúja a pünkösdi, a Szent Anna-napi, a Nagyboldogasszony, illetve a Kisboldogasszony ünnephez kapcsolódik. Évente 150 ezer zarándokot fogadnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!